Adrian Copcea este medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice în Cluj-Napoca și are o prezență vizibilă în mediul online.
Pe pagina sa oficială de Facebook, medi ul oferă numeroase exemple, dar și răspunsuri la întrebările cele mai frecvente pe care i le adresează pacienții săi.
O astfel de întrebare este „Poţi face rezistenţă la insulină de la tratamentul cu insulină aşa cum se întâmplă la antibiotice?”.
„Ieri am primit in cabinet o întrebare foarte interesantă: poţi deveni rezistent la insulină din cauză că iei insulină? Răspunsul e: NU. Pe modelul «cine a fost primul, oul sau găina», în această situaţie prima e rezistenţa la insulină iar consecinţa e hiperinsulinismul (...)”, a scris doctor Adrian Copcea pe pagina sa oficială.
Tot despre insulină acesta a explicat că există o situație „înrudită”, și anume glucotoxicitatea, în care inclusiv pancreasul este rezistent la insulină.
Citiți și un interviu cu dr. Adrian Copcea: Construirea unei relaţii de încredere
„Glicemiile foarte mari fac ca cele mai multe tratamente să nu funcţioneze şi singurul care funcţionează să fie insulina. De aceea, în practică, adeseori există o anume secvenţă: glicemii foarte mari (de exemplu, un debut agresiv de diabet) -> se introduce insulina -> pancreasul îşi revine -> încep să funcţioneze şi alte tratamente diferite de insulină -> insulina se poate scoate, lăsând loc altor tratamente de fond. Este o situaţie de rutină pentru un medic diabetolog”, a explicat acesta.
Dr. Adrian Copcea a adăugat că el insistă în foarte multe situaţii să se introducă insulina în tratament în anumite momente, tocmai pentru a câştiga mulţi ani de linişte, de răspuns bun la alte tipuri de tratamente.
În concluzie, spune acesta: „nu, insulina, ca tratament, nu induce rezistenţă la insulină. Invers da: rezistenţa la insulină poate face ca nevoia de medicamente, inclusiv de insulină, să fie mai mare”.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe