Newsflash
Știri

Proiect pentru comunități montane cu ape curate

de L. Budin - mar. 1 2023
Proiect pentru comunități montane cu ape curate

Asociația Montană Carpați lansează proiectul „Plasticul apă nu se face”, care are drept scop, printre altele, implicarea comunităților locale în igienizarea unor râuri din zonele montane.

Asociaţia Montană Carpaţi lansează, în perioada februarie - octombrie 2023, proiectul „Plasticul apă nu se face”, parte din programul „Cu apele curate”, se arată într-un comunicat.

poluare-rauri-plastic

Scopul proiectului este de a proteja şi de a promova resursele de apă curate din România prin educarea publicului, implementarea de proiecte şi campanii de conştientizare şi implicarea comunităţilor locale în igienizarea unor râuri din zonele montane - afluenţii râurilor Olt, Jiu, Ialomiţa, se mai subliniază.

Prin lansarea proiectului (...) dorim să atragem atenţia asupra faptului că plasticul este o ameninţare serioasă pentru calitatea apei şi pentru sănătatea mediului înconjurător”, a declarat Oana Blîndu, preşedintele Asociaţiei Montane Carpaţi.

Proiectul va avea trei etape:

  • În perioada martie - aprilie se va sta de vorbă cu localnicii din zonele de munte pentru a înţelege care sunt motivele din spatele poluării râurilor cu deşeuri şi se vor stabili cel puţin două soluţii de reducere a poluării, personalizate pentru fiecare comunitate (amplasarea mai multor tomberoane, campanii de educaţie şi conştientizare, ridicarea deşeurilor de către firmele de salubrizare într-un ritm suficient de rapid). Soluţiile vor fi prezentate autorităţilor, iar Asociaţia Montană Carpaţi împreună cu partenerii se vor asigura că cel puţin una este implementată.
  • În perioada mai - iulie se vor desfăşura activităţi educative pentru localnici şi autorităţi pentru a creşte nivelul de conştientizare şi responsabilitate (experimente cu diferite tipuri de deşeuri, ateliere de reutilizare a plasticului, seri de filme şi documentare despre natură şi biodiversitate, creare de materiale educative) şi se vor amplasa panouri educaţionale personalizate în locurile cu cele mai mari probleme.
  • În perioada august - septembrie vor fi derulate acţiuni de igienizare cu fiecare comunitate în parte (colectarea deşeurilor din râuri şi din zonele aferente).

Pentru râul Olt şi afluenţii săi, Asociaţia Montană Carpaţi va colabora cu prietenii de la Poveştile Carpaţilor, care vor coordona toate activităţile din zonele Sâmbăta de Sus pentru râul Sâmbăta, Viştea de Sus pentru râul Viştea şi Voivodeni pentru râul Breaza, se mai arată în comunicat. 

Pentru râul Jiu şi afluenţii săi vor veni în ajutor prietenii de la Asociaţia pentru Turism Mehedinţiul de sub Munte, care vor coordona toate activităţile din zonele Baia de Aramă şi Padeş pentru râul Motru şi Cerna Sat pentru râul Cerna.

Pentru râul Ialomiţa şi afluenţii săi, Asociaţia Montană Carpaţi va coordona acţiunile în zonele Moroeni pentru pârâul Ialomicioara şi Azuga şi Sinaia pentru râul Prahova.

Apele Române amplasează pe râuri şapte sisteme de colectare a PET-urilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe