Newsflash
Internaționale

Programele de e-health pot reduce utilizarea opioidelor

de Florentina Ionescu - apr. 5 2023
Programele de e-health pot reduce utilizarea opioidelor

Un studiu recent, realizat peste hotare, arată că accesul populației la programe de e-health ar putea reduce utilizarea unor medicamente pentru durerea cronică și utilizarea unor opioide.

Un nou studiu a arătat că persoanele cu durere cronică ce iau opioide pe termen lung care au inclus în tratamentul lor un program de self-management bazat pe utilizarea internetului au putut să reducă atât durerea, cât și aportul de opioide, scrie newatlas.com.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA recomandă ca pacienții să își reducă aportul de medicamente opioide și să încerce metode alternative pentru managementul durerii, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală și reabilitarea interdisciplinară. 

opioide
Michal Jarmoluk de la Pixabay 

 

Sursa citată amintește că există un volum mare de cercetări care vin în spriinul utilizării de programe de self-management pentru a ameliora durerea și pentru a reduce la minimum dizabilitatea. S-a arătat, de exemplu, că programele de pe internet (e-health) oferă o modalitate accesibilă, deloc scumpă, pentru ca persoanele cu durere cronică să acceseze instrumente de self-management, dar până acum niciun studu nu a evaluat efectul programelor de e-health asupra reducerii utilizării medicamentelor din clasa opioidelor.

Un studiu nou de la Washington State University a examinat acum modul în care programele de e-health au influențat terapia cu opioide pe termen lung și, totodată, durerea cronică. Aproape 400 de participanți cărora li s-au prescris opioide pe termen lung pentru durere au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a primit tratamentul obișnuit, iar celuilalt grup i s-a oferit accesul la un program de e-health auto-ghidat.

Programul de e-healt utilizat se numește „Goalistics Chronic Pain Management Program”. El a fost dezvoltat de psihologii specializați în abordarea durerii. Conținutul său este prezentat prin intermediul unei combinații de activități online și offline, cum ar fi conținut video, instrumente care monitorizează simptomele și planșe de lucru ce pot fi downloadate.

Conținutul suplimentar include informații despre toleranța la opioide și dependența de opioide, precum și opțiunile de tratament ce nu includ clasa aceasta de medicamente. Utilizarea programului de e-health nu a presupus decât un telefon mobil și o conexiune la internet.

Participanții care au folosit programul de e-health au primit e-mailuri săptămânale cu instrucțiunile programului și cu obiectivele necesare pentru a duce la bun sfârșit activitățile săptămânale. Participanții au completat apoi un raport cu privire la utilizarea opioidelor pe parcursul studiului și și-au evaluat durerea pe o scală de la 1 la 10. La începutul studiului, toți participanții au spus că durerea lor se afla la o intensitate medie de 5 sau 6 puncte din 10, iar 10 reprezenta gradul cel mai extrem de durere.

Cercetătorii au aflat că mai mult de jumătate dintre participanții (53,6%) cărora li s-a dat acces la instrumentul de e-health și-au redus consumul de opioide cu până la 15% sau mai mult, după șase luni, în comparație cu 42,3% dintre persoanele din grupul de control.

În concluzia trasă de acest studiu se arată că 14,5% dintre persoanele din grupul de e-health au raportat că durerea lor li s-a redus cu două sau mai multe puncte. Doar 6,8% dintre participanții din grupul de control au raporttat aceeași scădere în scorurile de durere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe