Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a organizat la 10 iulie a.c. o sesiune specială dedicată jurnaliștilor, cu ocazia împlinirii a doi ani de activitate a Departamentului de Simulare Medicală.
Printre cei prezenţi la evenimentul aniversar s-au numărat și prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București, cadre didactice universitare, medici din diverse specialităţi, dar și studenţi ai universităţii. Activitatea centrului a început acum doi ani, iar de atunci lucrurile au evoluat extrem de mult. Clădirea care-l găzduiește a fost achiziţionată în 2022, are 6 niveluri, aproximativ 2.000 de metri pătraţi, 17 săli de practică și 2 vestiare.
„Pe parcurs am reușit să populăm această clădire și aceste spaţii cu modele, cu manechine și mai ales cu simulatoare computerizate”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD. Acesta a arătat că simularea medicală este o metodă modernă de formare, de pregătire a studenţilor, a rezidenţilor și a specialiștilor tineri: „Prin simularea medicală se dezvoltă abilităţile clinice de manualitate, de comunicare și de controlare, se verifică dacă [studentul] a învăţat bine procedurile diagnostice sau de tratament pe care le practică pe simulatoare și dacă poate să le repete”.
În clădirea din strada Thomas Masaryk nr. 19 se află 35 de simulatoare avansate de înaltă fidelitate pentru multe specialităţi și 42 de simulatoare basic. Investiţia totală este de 42 de milioane de lei, din care 52% din finanţare europeană; 1 milion de lei a fost finanţare din FDI (Fondul de Dezvoltare Instituţională) de la Ministerul Educaţiei, iar 19 milioane de lei din finanţare proprie.
Până în prezent, în centrul său de simulare medicală, UMFCD a organizat 1.141 de ateliere, la care au participat aproape 20.000 de persoane, a arătat profesorul Jinga. Numai în anul universitar 2023-2024 au fost organizate aproximativ 630 de ateliere, cu participarea a aproximativ 11.000 de studenţi. În același an, echipa a fost extinsă cu un asistent (cu peste 5 ani de experienţă) și cu un medic specialist (cu peste 3 ani de experienţă în simulare medicală). Echipa de studenţi voluntari a fost și ea lărgită.
Astfel, Centrul de Simulare Medicală al UMFCD a ajuns în anul 2024 la o diversitate de activităţi, cum ar fi: artroscopie genunchi; naștere naturală; angiografie; ventilaţie mecanică neonatală, suport vital de bază ș.a. „Aceste activităţi ne fac să ne dorim să ne extindem și mai mult. Avem nevoie din ce în ce mai mult de participarea colegilor, de dorinţa acestora de a veni alături de echipa Centrului de Simulare Medicală, tocmai pentru a configura pe mai departe noi ateliere, noi programe educaţionale”, a declarat conf. dr. Ștefan Busnatu, prorector în cadrul UMFCD.
Ziua de 10 iulie a fost „un moment de cumpănă” pentru echipa de aici, „pentru că am împlinit astăzi doi ani de activitate intensă în cadrul acestei clădiri”, a amintit asist. univ. dr. Cristian Toma, directorul Departamentului de Simulare Medicală din cadrul Centrului de inovaţie și e-Health al UMFCD.
În cuvântarea sa din deschiderea evenimentului, doctorul Toma a afirmat că „suntem cel mai activ centru de simulare din Europa Centrală și Estică, poate chiar de la nivel european, apropo de numărul de ateliere și de numărul de participanţi implicaţi în ultimul an”.
Simularea medicală este o metodă modernă de formare. Ea utilizează tehnici de predare complementare modelului clasic, aparatură, instrumente și tehnologii inovative. Cu ajutorul ei se creează un mediu sigur, controlat, fără risc pentru pacient. Datorită simulatoarelor avansate pot fi concepute scenarii de practică similare realităţii.
În ceea ce privește activitatea de cercetare și de publicistică din Departamentul de Simulare Medicală, din 2022 până în 2024 au fost deja efectuate trei lucrări de licenţă cu tema sau cu subiectul simulării medicale și patru teze de doctorat cu tematică bazată pe simulare medicală în diverse domenii care se desfășoară în cadrul centrului.
De-a lungul timpului, au fost prezentate 22 de sesiuni știinţifice și articole în cadrul unor evenimente cu impact internaţional. „Am participat cu lucrări și la Lisabona, și la Praga, dar și pe continentul american. Toată lumea rămâne impresionată când le povestim despre diversitatea centrului nostru, dar și despre volumul activităţilor pe care le avem. De aceea am avut și curajul să vă spun că suntem cel mai activ centru din colţul acesta de lume, după cunoștinţele noastre”, a punctat dr. Cristian Toma. În opinia sa, viitorul ar putea aduce, printre altele, o catedră de simulare medicală în cadrul UMFCD.
Un alt lucru pe care și-l propun cei de la Departamentul de Simulare Medicală este să iniţieze programul de pacient standardizat, care va debuta din luna octombrie 2024, după cum a menţionat dr. Cristian Toma: „Pacientul standardizat este un actor, este o persoană instruită să demonstreze sau să explice o boală unui intervievator, unui cadru medical. Iar ulterior, cadrul medical ia o decizie asupra diagnosticului și poate face chiar o procedură. Evident că procedura [medicală] nu se face pe pacientul standardizat”.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe