Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

FDA a aprobat al doilea spray nazal pentru tratamentul supradozei de opioide

de Florentina Ionescu - aug. 1 2023
FDA a aprobat al doilea spray nazal pentru tratamentul supradozei de opioide

Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente a aprobat la 28 iulie a.c. medicamentul RiVive.

Acesta este un medicament de 3 miligrame (mg) pe bază de naloxonă, fiind un spray nazal care se poate elibera fără prescripție medicală (OTC), pentru a fi utilizat pentru tratamentul de urgență al supradozei de opioide cunoscute sau suspectate. 

Acesta este al doilea produs medicamentos fără prescripție medicală, cu naloxonă, pe care Food and Drug Administration (FDA) din SUA l-a aprobat, ajutând la creșterea accesului consumatorilor la naloxonă fără o prescripție medicală. Perioada de valabilitate și prețul pentru acest produs OTC vor fi determinate de producătorul medicamentului, se arată pe site-ul www.fda.gov

Supradoza de medicamente persistă în continuare, fiind o problemă majoră e sănătate publică în Statele Unite ale Americii. Într-o perioadă de 12 luni, până la finalul lunii februarie 2023, mai bine de 105.000 de cazuri fatale de supradoze raportate au avut loc în SUA, aceste supradoze fiind în principal cauzate de opioidele sintetice, cum este fentanilul. Naloxona este un medicament care inversează efectele supradozei de opioide și ea este tratamentul standard pentru supradoza de opioide. 

Aprobarea spray-ului nazal RiVive pentru a fi utilizat fără prescripție medicală a fost susținută de datele obținute într-un studiu înaintat de compania producătoare, studiu care a arătat că valori similare ale RiVive cu produsul naloxonă (aprobat și pe bază de prescripție medicală) au intrat în fluxul de sânge. S-a demonstrat că medicamentul sub formă de spray este sigur și eficient pentru a fi utilizat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe