Newsflash
Internaționale

Privarea de somn și efectele ei pe termen lung și scurt

de Florentina Ionescu - feb. 22 2023
Privarea de somn și efectele ei pe termen lung și scurt

Lipsa somnului ar avea efecte în mai multe feluri, avertizează experții în sănătate.

Experții de la Harvard, Universitatea Columbia și de la Universitatea din Miami, precum și cei de la Universitatea Massachusetts au detaliat implicațiile pentru sănătate pe care le are somnul. Ei au spus ce efecte are privarea de somn în cadrul unei discuții cu un reporter al CNN, scrie medicalxpress.com

lipsa somn
Fotografie de la Acharaporn Kamornboonyarush: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/devreme-diminea-a-matinal-estompare-1028741/

 

„Somnul, în atât de multe feluri, este asociat cu mortalitatea – dată de bolile cardiovasculare, diabetul, sănătatea mintală, sănătatea creierului, funcția imunitară, bolile respiratorii, precum și cu funcția cognitivă și cu performanța cognitivă”, a declarat Azizi Seixas, profesor asociat la Facultatea de Medicină Miller din cadrul Universității din Miami.

Acesta și ceilalți invitați ce au făcut parte dintr-un panel de experți au explorat riscurile pentru sănătate pe care le prezintă privarea de somn pe termen lung, dar și rolul fundamental pe care îl îndeplinește somnul în ceea ce privește memoria.

Potrivit profesorului de psihologie și de neuroștiințe Rebecca Spencer, de la Universitatea Massachusetts, „Atunci când dormim, practic luăm acest film al zilei și îl punem pe reluare, iar acesta este un dispozitiv mnemonic extraordinar. Este un mod bun de a solidifica amintirile pe care le-am format în timpul zilei”.

Aceste amintiri ar putea să includă zgomote și alți factori perturbatori, iar aici apare o provocare și mai mare: chiar dacă este important pentru toți să avem suficiente ore de odihnă, lumea înconjurătoare poate să ne stea în calea unui somn de calitate.

„Noi știm, de exemplu, că acele comunități marginalizate și minoritățile rasiale și etnice au o predispoziție mai mare de a locui în cartiere dezavantajate din punct de vedere socioeconomic. Acestea pot include cartiere care au mai multă poliție pe străzi, cartiere care au apoi o expunere mai mare la poluarea fonică, o expunere mai mare la poluarea luminoasă, iar toți acești factori despre care știm că au un impact asupra somnului pe termen scurt pot să aibă apoi aceste efecte în cascadă, pe termen lung, asupra somnului”, a declarat Carmela Alcántara, profesor asociat la Columbia University's School of Social Work.

Experții atrag atenția și asupra pericolelor care vin din cauza faptului că o persoană pierde ore de somn, pe termen lung, iar aceste efecte sunt asupra memoriei și asupra riscului persoanei de a dezvolta o formă de demență.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe