Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu: „Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa alimentației”

de Dorina Novac - iun. 8 2020
Dr. Mihai Craiu: „Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa alimentației”

Medicul pediatru Mihai Craiu a scris pe pagina pe care o administrează „Spitalul Virtual pentru Copii”, care sunt efectele pe care le produce lipsa somnului în organism.

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” a citat, într-o postare pe Facebook, un articol publica în revista Cell care arată că absența somnului are efecte grave asupra sănătății.

insomnie
Sursă imagine: unsplash.com

 

„Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa alimentației. Au dovedit-o numeroase studii ulterioare. Timp de 100 de ani s-a crezut că lipsa somnului strică ceva în creier. Ca un aparat electric supraturat care face un scurt-circuit. Dar nu este așa. O dovedește acest articol publicat în Cell”, a spus dr. Mihai Craiu.

Pentru a sublinia importanța somnului pentru organism, medicul a dat exemplu un experiment făcut pe căței.

„De acum mai mult de un secol datează experimentele de deprivare a somnului la animal. Este de notorietate (și de o cruzime ieșită din comun, pentru standardul știintific al zilelor noastre) experimentul cu cei 10 căței care au fost forțați să se miște 24 ore din 24. Aceștia au fost urmăriți până au murit de oboseală, începând din ziua a 5-a”, a scris medicul pediatru în postare.

De asemenea, dr. Mihai Craiu a recomandat un articol care prezintă istoria „fascinantă” a studiilor despre somn.

Dr. Mihai Craiu

Conf. dr. Mihai Craiu

 

Potrivit lui, studiul din Cell, efectuat pe musculițe de fructe (nu pe căței), a arătat că lipsa somnului duce la deces, după aproximativ 10 zile. Viața normală a unei astfel de musculițe este de circa 110 zile.

„Deci lipsa somnului scurtează viața drastic. Cum? Ce se întâmplă? În tubul digestiv al acestor musculițe apare o cantitate crescută de specii reactive de oxigen (ROS = Reactive Oxygen Species) în timpul deprivării de somn. Acumularea are loc progresiv, până când se depășește nivelul mortal”, a menționat dr. Mihai Craiu.

Medicul pediatru mai spune că există numeroase dovezi că ROS, în cantități foarte mari, au proprietăți nocive, producând stress oxidativ, cu efecte distructive asupra ADN-ului, lipidelor și proteinelor organismului.

„Dar cine sunt ROS? Ele sunt un produs final al proceselor oxidative ce stau la baza tuturor proceselor metabolice și a respirației. În grupul ROS intră anionul superoxid (O2−), peroxidul de hidrogen (H2O2) și radicalii hidroxil (OH·). În cantități mici, adică normale, ROS participă la procesele de semnalizare celulară. În cantități foarte mari ele produc stress oxidativ și moarte celulară”, a precizat medicul în postare.

Dr. Mihai Craiu a explicat cum au dovedit cercetătorii americani că acumularea ROS în intestin este veriga lipsă.

„Au folosit niște musculițe speciale, cărora le-au modificat niște gene în creier, astfel încât anumite procese din sistemul nervos să meargă fără pauză. Aceste musculițe chiar dacă erau lăsate în pace nu puteau să se odihnească și mureau la fel de repede ca musculițele normale, expuse la agitație permanentă. În ambele grupuri se observă apariția unor cantități masive de ROS în tubul digestiv. Când au fost hrănite cu antioxidanți (molecule care blochează efectele stessului oxidativ), musculițele au supraviețuit, trăind normal, ca musculițele nestressate. Și cele al căror creier era modificat genetic! Chiar dacă nu au dormit aproape deloc, din cauza activității continue a creierului, ele au supraviețuit normal”, a scris pe Facebook dr. Mihai Craiu.

Acesta spune că același efect de acumulare de ROS, odată cu deprivarea de somn, a fost dovedit si la șoareci.

„Până atunci aveți grijă la somn - nu lăsați școlarii/tinerii toată noaptea la calculator! Lipsa de somn dăunează grav sănătații! Și nu dați antioxidante «minune», promovate de tot felul de șarlatani, care au doar interese financiare. Sfătuiți-vă cu medicul dumneavoastră!”, a conchis dr. Mihai Craiu.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe