Newsflash
ACTUALITATE Știri

Terapia cu celule stem dă speranțe în tratarea vitiligo

de L. Budin - iul. 26 2023
Terapia cu celule stem dă speranțe în tratarea vitiligo

Terapia cu celule stem din cordonul ombilical și placentă oferă speranțe în tratarea vitiligo, o afecțiune cutanată de care suferă 70 de milioane de oameni din lume, dintre care peste 20% copii.

Vitiligo, o afecțiune cauzată de moartea melanocitelor, echivalează cu pierderea pigmentării pielii și duce adesea stigmatizarea pacienților și excluderea lor din viața socială. Cauzele exacte ale vitiligo sunt în curs de cercetare, se arată într-un comunicat. Studii recente arată că terapia cu celule stem poate reprezenta o abordare alternativă promițătoare pentru tratarea acestei afecțiuni.

Mai exact, studiile au identificat autoimunitatea și stresul oxidativ drept cauze ale vitiligo, iar terapia cu celule stem mezenchimale a oferit rezultate promițătoare în inhibarea distrugerii și în repigmentarea pielii. Terapia cu celule stem din cordonul ombilical și placentă se conturează a fi o opțiune promițătoare în tratament. 

Celulele stem mezenchimale din cordonul ombilical sau placentă reprezintă o sursă promițătoare în domeniul medicinei regenerative. Prin recoltarea placentei la naștere și stocarea diferitelor tipuri de celule stem din acest țesut timp de decenii, în condiții de criogenie, putem asigura accesul întregii familii la terapiile celulare viitoare pentru tratarea inclusiv a Parkinsonului. Acest lucru este cu atât mai valoros, având în vedere că aceste celule sunt imunoevazive și pot fi utilizate atât pentru copilul de la care s-au recoltat, cât și pentru părinți sau bunici, oferindu-le o șansă la o viață mai sănătoasă și mai lungă”, a declarat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.

De la primul studiu clinic desfășurat în urmă cu două decenii, s-au inițiat sute de studii clinice pentru a evalua eficacitatea și aplicabilitatea terapiilor cu celulele stem mezenchimale într-o gamă largă de boli și afecțiuni. Aceste cercetări au deschis noi perspective în dezvoltarea tratamentelor inovatoare, iar în prezent peste 800 de studii clinice din întreaga lume verifică utilizarea țesutului placentar, a țesutului ombilical și a sângelui ombilical în tratarea multor boli. Se preconizează că până la final de 2030 vor fi aprobate alte 30-50 de noi terapii celulare, se subliniază. 

La nivel global, există peste 80 de afecțiuni grave pentru care există protocoale standardizate de utilizare a celulelor stem hematopoietice recoltate la naștere. Aceste afecțiuni includ anumite tipuri de leucemie, scleroză multiplă, tulburări congenitale ale sângelui, neuroblastom și tulburări metabolice. 

În România, celulele stem recoltate la naștere au fost utilizate în principal pentru tratamentul copiilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist, paralizie cerebrală sau anemie aplastică, se precizează în comunicat. Aceste afecțiuni au beneficiat de administrarea unităților de celule stem în scopul regenerării și reparării țesuturilor afectate. 

De altfel, România este printre puținele țări din Europa unde viitorii părinți au acces la recoltarea la naștere a placentei, care conține cea mai mare cantitate de celule – un factor important în ceea ce privește administrarea terapeutică”, se mai arată în comunicat. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe