Newsflash
Știri

Primul aparat de substituţie renală adaptat nou-născuţilor

de Dr. Mariana MINEA - iun. 20 2014
Primul aparat de substituţie renală adaptat nou-născuţilor
     Specialiştii italieni au dezvoltat şi folosit în premieră la om un aparat miniatural de substituţie renală continuă, aflăm dintr-un articol publicat în revista Lancet. Aparatul pediatric de dializă de urgenţă cardio-renală (CARPEDIEM) este rezultatul unui proiect de cinci ani, menit să identifice o soluţie adaptată copiilor mici, nou-născuţilor şi prematurilor.
     Italienii relatează cazul unei fetiţe de 2,9 kg cu şoc hemoragic şi insuficienţă multiplă de organ, pe care au tratat-o anul trecut timp de peste 400 de ore, folosind CARPEDIEM – hemofiltrare venovenoasă continuă, plasmafereză şi transfuzii. Funcţia organelor a fost restituită şi nou-născutul a supravieţuit, fiind externat cu o insuficienţă renală moderată care nu a necesitat terapie de substituţie renală.
     Dializa peritoneală reprezintă terapia de substituţie renală de elecţie pentru nou-născuţii cu insuficienţă renală acută, dar în unele situaţii nu este fezabilă sau eficientă; însă aparatele de substituţie renală continuă nu sunt create pentru copiii mici, ci pentru adulţi. Tehnologia existentă pentru terapia de substituţie renală a fost adaptată necorespunzător pentru folosirea la copii şi nou-născuţi, aceştia prezentând particulari­tăţi ale aparatului renal, afecţiunile rinichiului ducând la complicaţii severe. Provocarea a constat în construirea unui aparat care să poată lucra cu volume foarte mici de lichid şi de sânge, cu fluxuri reduse de ultrafiltrare şi la presiuni scăzute. La copiii mici, volumul total de sânge variază de la 200 la 800 ml, iar volumul total de apă – de la unu la cinci litri.
     Cercetătorii citează studii care arată că afecţiunile renale acute apar la 16% din nou-născuţii cu greutate mai mare de 2 kg internaţi în secţiile de terapie intensivă neonatală. Estimările anterioare indicau o prevalenţă de doar 2%, ceea ce a ţinut pe loc dezvoltarea tehnologiilor specifice pentru terapia de substituţie renală pediatrică.
     Aparatul CARPEDIEM este potrivit pentru folosirea la copii cu greutate cuprinsă între 2,5 şi 10 kg. Proiectul a fost finanţat de asociaţia Amici de Rene (Prietenii rinichiului) din Vicenza.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe