Newsflash
ACTUALITATE Știri

Prima procedură de crioablare percutanată hepatică din România, la Institutul Clinic Fundeni

de Magdalena Tănăsescu - aug. 22 2023
Prima procedură de crioablare percutanată hepatică din România, la Institutul Clinic Fundeni

Laboratorul de Radiologie, Imagistică Medicală și Radiologie Intervențională din cadrul Institutului Clinic Fundeni a realizat recent prima procedură de crioablare percutanată hepatică din țara noastră.

Potrivit unei postări pe Facebook, laboratorul este condus de prof. dr. Ioana Lupescu, iar procedura a fost efectuată de dr. Radu Dumitru, medic primar radiologie imagistică, unei paciente în vârstă de 70 de ani cu metastază hepatică unică de la un cancer colonic.

„Ne dorim ca această procedură minim invazivă să devină o practică curentă în tratamentul tumorilor hepatice și nu numai. Beneficiile majore ale procedurii sunt riscurile mai reduse față de o procedură chirurgicală clasică și un timp de recuperare rapid. Pacienta noastră a fost deja externată la 24 de ore, fără complicații. De asemenea, procedura de crioablație se adresează și altor localizări, cum ar fi cancerele renale sau pulmonare”, a declarat dr. Radu Dumitru.

Acesta a precizat, totodată, că procedurile de ablație percutanată reprezintă o soluție sigură și eficientă pentru cancerele hepatice, fiind folosite în practica curentă de mulți ani. 

„Până acum a fost folosită distrucția prin încălzire. Ne bucurăm să adăugăm la acest arsenal împotriva cancerului și distrucția prin înghețare, care are un risc mai mic de complicații, în special la tumorile de rinichi”, a precizat specialistul. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe