Newsflash
Imagine campanie proprie
ACTUALITATE Știri

Intervenție minim invazivă, în premieră națională, la SCJU Cluj-Napoca

de Florentina Ionescu - mai 12 2023
Intervenție minim invazivă, în premieră națională, la SCJU Cluj-Napoca

O procedură medicală a avut loc în premieră națională, la începutul lunii mai, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

O nouă intervenție minim invazivă, în premieră națională, a fost realizată în 4 mai în Laboratorul de Radiologie al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj. O echipă pluridisciplinară formată din specialiști în radiologie intervențională, urologi, nefrologi și de terapie intensivă au dat o nouă șansă la viață pacientului G.V., un bărbat de 73 ani, confirmat bioptic cu o formațiune tumorală malignă la singurul rinichi pe care îl are, se arată pe o rețea socială

S-a folosit crioablația sub ghidaj CT 

Echipa coordonată de dr. Dan Duma, medic specializat în radiologie intervențională, a reușit tratarea minim invazivă a leziunii tumorale utilizând crioablația sub ghidaj CT, procedură care se aplică în străinătate de mai multă vreme, în țara noastră aflându-se la început de drum. 

Această manoperă medicală a constat în introducerea unui cateter tranacutanat, conectat la o sursă de frig asigurată de aparatul de crioablație (o sferă de gheață obținută prin expunerea azotului în apă), în scopul înghețării  țesutului tumoral, se arată pe pagina de Facebook a SCJU Cluj-Napoca. 

‍Toată intervenția a durat mai puțin de o oră. Evoluția postoperatorie a pacientului a fost foarte bună, acesta fiind externat a doua zi. 

Sursa fotografiilor: https://www.facebook.com/scjucj

„În lipsa acestei soluții terapeutice pacientul risca să intre în insuficiență renală cronica și să facă dializă pentru tot restul vietii, în condițiile în care o intervenție chirurgică clasică ar fi fost mult mai greu de realizat”, spun reprezentanții spitalului. 

Aparat performant de crioablație

‍Această intervenție a fost prima care a utilizat aparatul performant de crioablație, intrat recent în dotarea SCJU Cluj, singurul de acest tip aflat în dotarea unui spital public din România. 

Prin utilizarea aparatului se oferă o alternativă viabilă intervenției chirurgicale, cu risc scăzut de recidivă în cazul formațiunilor tumorale, având avantajul unei recuperări rapide a pacientului și costuri reduse de spitalizare, mai explică echipa de la SCJU Cluj-Napoca. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe