Newsflash
Internaționale

Poluarea din trafic afectează creierul

de Florentina Ionescu - ian. 30 2023
Poluarea din trafic afectează creierul

Primul studiu de acest gen arată modul în care poluarea generată de trafic afectează funcționarea creierului.

Un studiu recent, publicat în „Environmental Health”, a scos la iveală că expunerea la fumul produs de arderea combustibilului mașinilor a alterat conectivitatea funcțională în creierul oamenilor, în moduri despre care cercetătorii sugerează că ar putea afecta funcția cognitivă, scrie newatlas.com.

Cercetătorii din Canada au demonstrat, pentru prima dată, modul în care expunerea acută la poluarea din trafic poate să afecteze imediat funcția creierului uman. Ei au oferit dovezi unice ale corelației dintre calitatea aerului pe care îl respirăm și cogniție. Adulții sănătoși au fost expuși la fumul produs de țeava de eșapament înainte de a li se analiza activitatea creierului prin intermediul unui RMN funcțional (functional magnetic resonance imaging sau fMRI). 

poluare

Sursa menționată mai scrie că poluarea aerului în zonele urbane a fost asociată de mult timp cu probleme cardiovasculare, cu o sănătate precară a sistemului respirator și cu o sănătate precară a creierului. Dar este dificil de măsurat / cuantificat cu acuratețe expunerea unei persoane la poluarea aerului din orașe, dincolo de asocierea cu ratele de a dezvolta anumite boli în zonele geografice în care gradul de poluare din aer este ridicat.

Această cercetare nouă a folosit un model de expunere a oamenilor la fumul motoarelor diesel, dezvoltat în urmă cu peste zece ani. Tehnica furnizează concentrații controlate și diluate ale particulelor de materie (particulate matter sau PM) din fumul de diesel și le administrează subiecților umani, la valori considerate a fi reprezentative expunerii din lumea reală, dar valori care sunt dovedite a fi sigure. În laborator, 25 de adulți sănătoși au fost expuși fie la fumul motoarelor cu diesel, fie la aer filtrat preț de două ore, iar apoi a fost măsurată activitatea creierului acesto persoane, cu ajutorul unui RMN funcțional, înainte și după fiecare expunere.

Principalul scop al studiului a fost ca oamenii de știință să vadă ce impact are acest tip de poluare a aerului asociată traficului din zonele urbane asupra unor regiuni din creier cunoscute sub numele de „default mode network” (DMN). Acestea sunt de fapt un set de regiuni ale creierului interconectate la nivel cortical, care îndeplinesc un rol crucial în cogniție, memorie și emoții.

Rezultatele cercetării au scos la iveală că o expunere scurtă la fumul motoarelor diesel a cauzat o scădere în ce privește activitatea DMN, însemnând, în esență, o scădere în conectivitatea funcțională dintre diferitele regiuni ale creierului, în comparație cu ceea ce se observa la RMN atunci când subiecții au fost expuși la aer filtrat. Jodie Gawryluk, primul autor al acestui studiu, a declarat că aceste tipuri de alterări ale DMN au fost asociate cu depresia și cu declinul cognitiv.

„Noi știm că conectivitatea funcțională alterată în zonele DMN a fost asociată cu reducerea performanței cognitive și cu simptome de depresie, așa că este îngrijorător să vedem că poluarea din trafic întrerupe aceleași rețele”, a spus Jodie Gawryluk. 

Mai multe detalii găsiți pe site-ul Universității British Columbia

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe