Pentru o sănătate mai bună, aproape 50 de milioane de persoane au semnat un apel pentru acțiuni menite să contribuie la un aer mai curat.
Într-o dovadă de unitate fără precedent, peste 47 de milioane de persoane din întreaga lume (profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, patient advocates – reprezentanți ai drepturilor pacienților, reprezentanți ai organizațiilor din societatea civilă și persoane) au semnat un apel prin care cer acțiuni urgente pentru a reduce poluarea aerului și pentru a proteja sănătatea oamenilor de impactul devastator al poluării atmosferice, se arată într-un comunicat de presă la Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Poluarea aerului este una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea oamenilor și un factor major care contribuie la schimbările climatice. Aproximativ 7 milioane de persoane mor din cauza poluării aerului în fiecare an, în principal din cauza bolilor respiratorii și bolilor cardiovasculare.
Acest apel global, al cărui mesaj a fost transmis de Organizația Mondială a Sănătății și de alte organizații internaționale din domeniul sănătății va fi prezentată la A doua conferință Globală pe tema Sănătății și a Poluării aerului, care va avea loc în orașul Cartagena de Indias, din Columbia, în perioada 25-27 martie 2025.
„47 de milioane de persoane din comunitatea celor preocupați de sănătate fac apel pentru a se lua măsuri urgente, îndrăznețe, bazate pe dovezi științifice în ceea ce privește poluarea aerului, iar vocile acestora trebuie să se facă auzite. În întreaga lume, OMS sprijină statele pentru a implementa instrumente bazate pe dovezi pentru a aborda problema poluării aerului și pentru a preveni bolile pe care aceasta le cauzează”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Recunoscând povara majoră pe care o exercită poluarea aerului asupra oamenilor, comunitatea și statele membre OMS fac apel către guvernele țărilor pentru a lua măsuri imediate și ambițioase pentru a reduce emisiile de particule fine care poluează aerul, pentru a impune standarde mai strice în ce privește calitatea aerului și pentru a încuraja tranziția către surse mai curate de energie.
Potrivit OMS, aproape 2,1 miliarde de oameni sunt expuși la valori periculoase ale poluării aerului din gospodărie, întrucât folosesc foc deschis (al cărui fum poluează) sau cuptoare ori plite pentru a găti alimentele.
Poluarea aerului (atât în orașe, cât și în zonele rurale) generează particule fine suspendate în aer (numite și „fine particulate matter”) care au drept rezultat boli netransmisibile cum ar fi: accidentul vascular cerebral, bolile de inimă, cancerul pulmonar, bolile respiratorii cronice, dar și unele condiții medicale acute, cum este pneumonia.
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/drum-strada-osea-peisaj-2566845/
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe