Anul curent aduce oportunități importante pentru domeniul sănătății din România, iar OAMGMAMR joacă un rol central în redefinirea priorităților și în crearea unui sistem de sănătate modern și eficient.
Printr-o abordare strategică organizațională, dar și colaborări solide cu Ministerul Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Consejo General de Enfermeria din Spania, dar și alți parteneri strategici naționali și internaționali, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) își propune un set de inițiative menite să adreseze nevoile actuale și să contribuie la îmbunătățiri pentru profesioniștii din domeniu și pacienți deopotrivă. Între acestea se numără: continuarea proiectelor pentru dezvoltarea profesională, implicarea în proiecte pentru siguranța pacienților, educație medicală accesibilă și contribuția la Strategia Națională de Sănătate.
În 2025, OAMGMAMR implementează al doilea an al proiectului dedicat dezvoltării abilităților pentru asistenți medicali și moașe. Acest program urmărește consolidarea rolului-cheie al asistenților medicali și moașelor în furnizarea de îngrijiri medicale de calitate, prin desfășurarea de cursuri care urmăresc dezvoltarea abilităților de comunicare, lucrul în echipă și well-being. Pe parcursul primului an, aproximativ 500 de membri ai OAMGMAMR au beneficiat gratuit de aceste cursuri, iar feedbackul primit a încurajat organizarea cursurilor și în anul 2025, pentru un număr similar de participanți.
Organizația va finaliza și proiectul pe care l-a desfășurat împreună cu Consejo General de Enfermeria privind elaborarea și completarea planului de îngrijiri, o curajoasă inițiativă strategică, menită să standardizeze practica medicală. Ea urmărește implementarea unor planuri clare, adaptate nevoilor pacienților, dar și să îmbunătățească schimbul de bune practici între asistenții medicali și moașele din România. Toate acestea vor contribui la ridicarea nivelului de calitate a actului medical.
Totodată, la începutul anului, OAMGMAMR a aderat la proiectul „Fighting Fatigue Together”, desfășurat de Fundația Europeană pentru Siguranța Pacientului, demonstrând astfel angajamentul față de reducerea epuizării în rândul cadrelor medicale. Poiectul urmărește crearea unor mecanisme de suport pentru profesioniștii care se confruntă cu oboseala cronică; creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește impactul oboselii asupra siguranței pacienților, precum și promovarea unor practici sănătoase și sustenabile în mediul de lucru.
Educația Medicală Continuă (EMC) rămâne o prioritate pentru OAMGMAMR și în 2025. Prin platforma sa online, organizația oferă cursuri gratuite care permit actualizarea constantă a cunoștințelor profesionale și contribuie la acumularea de credite necesare pentru autorizarea profesională.
Un alt punct esențial al strategiei pentru 2025 este contribuția asumată la implementarea unei politici coerente privind resursele umane din sănătate. Această inițiativă, dezvoltată de Ministerul Sănătății în colaborare cu OMS, pune accent pe reducerea dezechilibrelor regionale în ceea ce privește distribuția personalului medical, crearea unor programe atractive pentru reținerea specialiștilor în România și integrarea rapidă a tinerilor absolvenți în unități sanitare.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe