Newsflash
Știri

Pedardele au pus oftalmologii în gardă de Sărbători

de Florentina Ionescu - ian. 3 2023
Pedardele au pus oftalmologii în gardă de Sărbători

Sfârșitul de an a însemnat mai multe cazuri în urgență chiar și pentru medicii oftalmologi, care au fost nevoiți să se ocupe de traumatismele oculare apărute în perioada sărbătorilor de iarnă.

Noaptea de Anul Nou și obiceiul unora dintre români de a aprinde petarde au pus în gardă oftalmologii din întreaga țară. Traumatismele oculare apărute în perioada sărbătorilor de iarnă sunt cele mai frecvente și cele mai grave, mai ales din cauza pocnitorilor, avertizează prof. univ. dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog. Victime ale petardelor au fost atât adulții, cât și copii.

traumatisme oculare petarde
Fotografie de la Michael Morse: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/vaz-vedere-macro-fotografie-de-aproape-1486641/

 

Chiar dacă restricțiile impuse de autorități în ultimii ani au făcut ca numărul cazurilor să mai scadă față de acum zece ani, de exemplu, prof. dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog în cadrul clinicii Ofta Total, a atras atenția asupra faptului că pericolul a fost cât se poate de real. Vizați au fost atât adulții, cât și copiii, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

„Un copil de 7 ani a venit pur și simplu cu un ochi perforat de o petardă, avea o gaură în mijlocul ochiului. Am făcut ecografie, am suturat plaga, am încercat de mai multe ori și cu sprijinul altor colegi, dar a mers foarte rău și avea dureri. Am decis împreună cu părinții copilului că nu se mai putea salva și să îl îndepărtăm. Când am încercat să îndepărtez ochiul, avea o bucată de metal de 8-10 centimetri în interior, care nu s-a văzut la ecografie, mai ales că ochiul era plin de sânge. Deci sunt traumatisme foarte grave și trebuie avută multă grijă!”, a povestit medicul primar oftalmolog Adriana Stănilă (foto). 

Prof. Univ. Dr. Adriana Stanila
 Dr. Adriana Stănilă

 

Cel mai grav accident pe care medicul citat spune că l-a văzut a fost în cazul unui ajutor de mecanic auto:

„Tânărul și cel la care lucra s-au gândit să umple niște cauciucuri cu o substanță inflamabilă, cu gândul că le vor aprinde de sărbători. Al doilea cauciuc a explodat în timp ce îl umpleau, iar tânărul a suferit răni grave la ambii ochi. Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu am mai putut salva nimic”, a mai povestit medicul oftalmolog

Din păcate, în astfel de situații grave, sunt puține moduri în care cei din jurul pacientului pot interveni pentru a-l ajuta, se menționează în comunicat.

Ce să nu facem: nu ne frecăm la ochi! 

Ce este, însă, foarte important la primul ajutor în cazul unui traumatism ocular este ca pacientul să încerce să nu traumatizeze suplimetar globul ocular. Adică să nu se frece la ochi. Un corp străin în interiorul ochiului se poate deplasa și poate zgâria ochiul și mai mult, atrag atenția medicii oftalmologi.

Doar în cazul în care persoanele din jur dispun de un anestezic ușor, îl pot aplica local pentru a calma durerea. Imediat însă este esențial ca pacientul să ajungă cât mai repede la un medic, de preferat specialist.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe