Newsflash
Apariții editoriale

Paznicul sănătăţii și vieţii semenilor

de Dr. Mihail MIHAILIDE - mar. 18 2022
Paznicul sănătăţii și vieţii semenilor

Cel mai recent volum al doctorului Grigore Bușoi cuprinde deopotrivă informaţii despre evoluţia Medicinei Generale, astăzi Medicină de Familie, dar și cugetări pe teme diverse, de la istorie și până la plasticitatea limbii române.

max_mathw_536

Aproape nimic nu s-ar fi întâmplat important în Medicina Generală, rebotezată după ’90 Medicină de Familie, în deceniile cu începere din 1961 și până astăzi, fără iniţiativa, determinarea, osteneala, prezenţa și permanenţa doctorului Grigore Bușoi, medic primar și doctor în antropologie.

Recunoașterea ca specialitate a Medicinei Generale, prezentarea evoluţiei acesteia, elaborarea și dezvoltarea repetitivă a unei „doctrine” a Medicinei Generale, patriotismul curat, dragostea infinită pentru reperele știinţifice și culturale autohtone, cugetul de adoraţie fierbinte pentru istoria patriei, pentru frumuseţile ei naturale, inegalabilul nostru folclor, tradiţiile străvechi ale oamenilor din ţinuturile natale sunt doar câteva dintre subiectele primelor capitole din recentul volum al doctorului Grigore Bușoi, Guardul sănătăţii (550 de pagini), apărut în anul 2021, la Editura „Amaltea”.

Sigur, poate să nedumerească formularea titlului. În „Cuvânt înainte”, autorul explică: „Am stat mult în cumpănă dacă să rămână titlul preconizat Guardul sănătăţii sau să recurg la un altul: Omul sub lumina vocaţiei. Volumul cuprinde o serie de reflecţii asupra a ceea ce se înţelege prin formula Dasein (existenţă, viaţă) [recompusă da-sein și acreditată în filosofia heideggeriană], consideraţii emanate din postura unui medic al omului «total», dar și a unui pociumb (ţăruș înfipt adânc în pământ) [numit astfel] în teritoriul fostei ţări Litua [a teritoriului Olteniei de azi]”.

Concepte filosofice argumentate

Personaj cultural plurivalent, dr. Grigore Bușoi imaginează și emite concepte filosofice argumentate, care „conferă modernitate celei mai vechi discipline medicale din lume” (pp. 131-140, 145), puncte de vedere poate discutabile ale specialiștilor de formaţie, și dincolo de doctrina specialităţii de MG/MF, între care originala „Introducere în antropologia ecuatorială”. O antropologie senzorială ce percepe cu acuitate trecerea și schimbarea omului, ciclicitatea fenomenului familial, proclamânddoctrinar apropierea de om și ajutarea acestuia.

Un merit de necontestat al scrierii sale actuale sunt textele de iatroistorie, cu informaţii care, în regretabila absenţă a unei publicaţii de profil, s-ar pierde. Autorul este în continuare sedus de plasticitatea limbii române, și are dreptate. Scrie cu patos despre „Uitări lingvistice păgubitoare în vatra străbună”, realizând, în contraponderea importurilor nejustificate de vocabule, chiar un minidicţionar medical cu „regionalisme ca forme relicte și sfinte relicve” și cuvinte suculente culese din Vierșanii copilăriei sale.

Regulile severe ale spaţiului tipografic nu permit detalierea capitolelor unde sunt reproduse textele unor personalităţi, scriind elogios despre opera medicală și cea de publicist a doctorului Bușoi, a textelor sale literare, a eseurilor – bănuim – alese, care i-au conferit dreptul de a fi cooptat în Societatea Medicilor Scriitori și Publiciști din România, încă de la începutul activităţii acesteia, dar și referirile pertinente la Istoria Naţională.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe