Newsflash
Știri

Pasiunea mea, natura!

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 14 2013
Pasiunea mea, natura!
   Putem vorbi de sănătate într-un mediu poluat? Desigur că nu. Sănătatea înseamnă în primul rând aer curat, cât mai puţin tulburat de felurite noxe. Într-o lume în care, din păcate, se face prea puţin pentru eliminarea poluării, ne-a mai rămas pădurea, atât cât mai e din ea. Deşi, după retrocedări, nu prea mai ştiu nici pe unde mai e şi nici a cui mai e. O parte este încă a statului (aproape jumătate din total), cealaltă însă este extrem de divizată, proprietari fiind persoane fizice şi juridice, unităţi administrativ-teritoriale şi, mai ales, Biserica, cel mai mare proprietar (după stat) de păduri în România. O fărâmiţare care, cel puţin până acum, nu a adus nimic bun: doar defrişări masive – tăieri necontrolate (cu precădere în pădurile retrocedate) cu efecte dezastruoase pentru echilibrul natural al plaiurilor mioritice.
   Un rol esenţial în păstrarea valorilor naturale, dar şi a celor spirituale şi culturale care ne definesc, îl au ariile naturale protejate. Noi, românii, putem spune că stăm bine la acest capitol: avem 28 de parcuri naturale şi naţionale, iar pe deasupra avem şi Delta Dunării, o importantă rezervaţie a biosferei, cu atracţii turistice inegalabile. Iubitorii de sport şi de natură se pot afunda în adâncul acestor oaze de sănătate, pe cont propriu sau prin acţiuni organizate chiar de cei care le administrează (22 dintre aceste parcuri sunt în grija Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, administratorul fondului forestier de stat). Sunt ţări în lume unde acest gen de turism atinge cote foarte înalte, în special în nordul Europei.
   Nu întâmplător, primele parcuri naţionale de pe continentul european au fost declarate în Suedia, încă din anul 1909, la 24 mai. Aceasta este şi data care a fost instituită, la iniţiativa Federaţiei Europene EUROPARC, în anul 1999, ca Zi europeană a parcurilor. În România, primul parc naţional a fost înfiinţat în anul 1935 – Parcul Naţional Retezat.
   Aşadar, an de an, la 24 mai, europenii celebrează această zi, prin acţiuni care ilustrează necesitatea conservării şi protejării unor eşantioane reprezentative ale biodiversităţii şi ecosistemelor naturale. Românii au marcat-o prin manifestări, la nivel local şi central, sub oblăduirea Romsilva şi a partenerilor săi: Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Academia Română, PNUD–România (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare), Asociaţia Administraţiilor de Arii Naturale Protejate, organizaţia World Wide Fund România ş.a. Sloganul pentru acest an al Zilei europene a parcurilor este: „Parcul meu. Pasiunea mea. Povestea mea“.
   Într-o societate ca a noastră, zdrun­cinată de probleme precum Roşia Montană, gazele de şist, organisme modificate genetic, microhidrocentrale, pesticide (care practic ne lasă fără albine), ameninţări la adresa Dunării şi a Deltei, Romsilva alocă aproximativ 12 milioane de lei pe an pentru administrarea celor 22 de parcuri naturale şi naţionale pe care le are în îngrijire. Specialiştii de aici încurajează populaţia la desfăşurarea de activităţi turistice în aceste suprafeţe, cum ar fi: drumeţii pe trasee turistice oficiale, excursii cu ghizi turistici specializaţi (pentru descoperirea florei şi a faunei, a activităţilor parcurilor, excursii în comunităţile locale de aici), excursii călare pe trasee desemnate special, ciclism pe drumuri forestiere, alpinism etc.
   Un îndemn asemănător, dar axat în special pe salvarea patrimoniului natural, îl are şi Organizaţia Naţiunilor Unite, care, în 1972, a instituit Ziua mondială a mediului; se sărbătoreşte la 5 iunie a fiecărui an şi de fiecare dată are o anume temă. Tema acestui an este: „Think. Eat. Save!“ (Gândeşte. Mănâncă. Salvează!). Este o încurajare în direcţia reducerii risipei de alimente, economiei de bani şi minimizării impactului asupra mediului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe