Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Vaccinarea și cancerul de col uterin

Viața Medicală
Dan Dumitru MIHALACHE vineri, 5 februarie 2016
     Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) a marcat miercuri, 27 ianuarie, Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, printr-o conferință de presă organizată la sediul acestuia. În fiecare an, în ultima săptămână a lunii ianuarie, în Europa se desfășoară acțiuni de conștientizare a problemei cancerului de col uterin atât în rândul populației generale și al personalului sanitar, cât și în rândul politicienilor, cei care trebuie să aloce fondurile pentru aceste demersuri. Conferința, care a fost prezidată de prof. dr. Cătălina Poiană, președinta CMMB, i-a avut ca invitați pe: prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie, prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), conf. dr. Daniela Pițigoi, epidemiolog la INBI „Prof. dr. Matei Balș“ și dr. Valeria Herdea, președinta Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF). Profesorul Radu Vlădăreanu spune că această patologie – cancerul de col uterin – a devenit o problemă de sănătate publică, deoarece, numai în Europa, mor peste 30.000 de femei, iar alte 60.000 se îmbolnăvesc.
     Cu aceeași ocazie, a fost lansat și un proiect susținut de CMMB și derulat de Fundația CMMB în parteneriat cu SRM și AREPMF: „Vaccinarea – un drept fundamental la sănătate“. Obiectivul acestuia este de a promova o campanie de susținere a vaccinării cu accent pe sănătatea copilului și a tinerilor, de informare și conștientizare a publicului, organizarea unui centru online de informare și consiliere vaccinală, dar și dialogul structurat al medicilor și părinților cu autoritățile. Momentul pentru lansare a fost ales în această săptămână, pentru a „sensibiliza publicul cu privire la cancerul de col uterin, care poate fi prevenit în până la 80% din cazuri, dacă este corect și la timp diagnosticat“, spune Georgeta Ionescu, președinta Fundației CMMB. Iar vaccinarea împotriva Human Papilloma Virus (HPV) în perioada adolescenței contribuie decisiv la prevenirea apariției cancerului de col uterin. Proiectul, conchide Georgeta Ionescu, se adresează prevenirii nu doar a acestei boli, ci întregului spectru al procesului vaccinal.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.