Newsflash
OPINII

Un subiect aproape tabu

de Dr. Constantin BOGDAN - ian. 22 2015
Un subiect aproape tabu
Elisabeth Kübler-Ross (1926–2004), o personalitate a psihiatriei, medicinii paliative, îngrijirilor terminale pentru copiii suferinzi de SIDA, tanatologiei, filosofiei, a părăsit această lume acum zece ani. Evocăm această personalitate puţin obişnuită cu atât mai mult cu cât, în pofida contribuţiilor în domeniile menţionate, îmbogăţind înţelegerea şi abordarea oamenilor aflaţi în astfel de situaţii, despre personalitatea şi opera sa unică se vorbeşte încă destul de puţin.
Elisabeth Kübler-Ross s-a născut în urmă cu 92 de ani, la 8 iulie 1926, în Zürich, Elveţia. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-a implicat ca voluntar în ajutorarea refugiaţilor în Zürich şi a îndeplinit mai multe misiuni umanitare, angajată alături de un grup de tineri constituit în „Corpul voluntarilor păcii“. Printre acestea – reconstrucţia şcolilor distruse de război din nordul Franţei, din Belgia, Suedia şi Polonia.
Maidanek, unul din lagărele morţii pe care avea să-l viziteze, avea s-o marcheze puternic şi să-i hotărască destinul. Avea 19 ani, venea dintr-o ţară unde nu erau cunoscute nici sărăcia, nici rasismul; timp de 760 de ani nu avusese loc niciun război. „Nu ştiam nimic despre viaţă. Şi în acest loc, brusc, am fost copleşită de toate nenorocirile existenţei. După o astfel de experienţă tulburătoare nu mai poţi fi niciodată aceeaşi persoană. Da, eu voi binecuvânta această zi. Fără o asemenea probă eu nu aş fi devenit niciodată ceea ce sunt“, va nota mai târziu în „Death is of vital importance“ („La mort est une question vitale“), într-una din cărţile sale publicate în 1955.
Adolescenta sensibilă la avatarurile vieţii umane vizitează bulversată câmpul de concentrare, priveşte cu uimire şi revoltă trenurile cu pantofii copiilor morţi, trenul cu păr uman şi se întreabă „cum a fost posibil ca oameni maturi, bărbaţi şi femei ca voi şi ca mine să ucidă 960.000 de copii nevinovaţi şi în acelaşi timp să se îngrijoreze de propriile odrasle când se îmbolnăveau de varicelă?“.
„Maidanek a fost fundamentul muncii mele“, conchide Elisabeth Kübler-Ross, cu privire la acest moment crucial al vieţii sale; pentru prima oară îşi pune întrebări privind conştiinţa muribunzilor. Ulterior, moartea timpurie a tatălui şi altor membri apropiaţi ai familiei o sensibilizează şi mai mult la problema care va deveni tema vieţii şi a operei sale – sfârşitul vieţii cu necunoscutele ei.

 

Obiective şi bune intenţii

 

   Revine în Elveţia pentru a studia medicina, hotărâtă să ajungă în Africa sau India. Viaţa însă îi schimbă programul. În timpul studiilor, se căsătoreşte cu un coleg, Emmanuel Ross, şi la terminarea studiilor se stabilesc împreună în SUA. Ca internă la Manhattan State Hospital, timp de doi ani, îi revine misiunea de a se ocupa de schizofrenicii cronici incurabili. Se va dedica psihiatriei, disciplina cea mai potrivită aspiraţiilor sale de pătrundere în profunzimile sufletului omenesc, în situaţia particulară a fiinţelor care trăiau drame existenţiale.
   Urcă treptele ierarhice şi devine profesor de psihiatrie la Universitatea din Colorado, începe să organizeze, mai întâi în SUA, apoi în toată lumea unde este solicitată, celebrele sale colocvii, seminarii şi ateliere.
   Momentul lansării sale în notorietate se iveşte în 1961: la spitalul Montefiore din Denver, unde îşi începe activitatea, este invitată într-o zi să conferenţieze studenţilor. Decide să le vorbească despre un subiect aproape tabu – moartea. Această conferinţă are un impact impresionant asupra studenţilor, ecourile atingând repede lumea medicală atât din SUA, cât şi de dincolo de ea.

  

Între viaţă şi moarte

 

   Treptat, în pofida unor critici, construieşte seminarul pe care avea să îl conducă şi care va servi ca bază cărţii pe care o va scrie: „On Death and Dying“ (Les dernièrs instants de la vie, Ultimele momente ale vieţii). Această carte, pe care o scrie în numai trei luni, avea să devină un bestseller. Un articol publicat în Life îi aduce numai necazuri stimulând un val de ostilităţi împotriva sa. Ce caută această tânără doctoriţă de origine străină să se ridice contra tabuului morţii, atât de puternic în SUA? Dar aceste contestări stârnesc şi poziţii care îi vor fi favorabile, făcând-o cunoscută: primeşte invitaţii spre a conferenţia în Europa, Africa de Sud, Australia, Japonia. Părăseşte spitalul şi se consacră acestui drum prin lume, ducând mesajul său umanist, dedicat unei categorii de semeni nefericiţi, nu numai prin proximitatea sfârşitului, dar mai ales prin indiferenţa şi izolarea la care sunt expuşi chiar şi de cei care ar avea datoria să le fie alături cu înţelegere, până la sfârşit: profesioniştii medicinii.
   Conştientă că nu pot fi suficiente conferinţele, Elisabeth Kübler-Ross iniţiază stagii de formare de câte cinci zile pe săptămână: în jur de 75 de persoane invitate – o treime, bolnavi terminali sau părinţi de copii muribunzi, uneori pacienţi cu idei şi tentative suicidare, o altă treime, medici, studenţi, preoţi, asistenţi sociali, consilieri psihologici şi asistente medicale, şi ultima treime – oameni obişnuiţi.
   În SUA, are curajul, la începutul anilor ’80, când noua epidemie de SIDA stârnea reacţii viscerale de teamă şi respingere, să extindă stagiile sale cu îngrijirea celor atinşi de noua boală, sigur mortală. În 1985, deschide pe proprietatea sa din Headwaters, Virginia un centru de îngrijire a copiilor contaminaţi, ai căror părinţi, din diverse motive, nu-i puteau îngriji.
   Lucrarea capitală a lui Elisabeth Kübler-Ross – „On Death and Dying“ – apărută la New York în 1969, adună experienţa şi observaţiile sale culese la căpătâiul oamenilor aflaţi la sfârşitul vieţii. Este un studiu al etapelor, devenite de acum clasice, ale trăirilor unui pacient în ultimele sale momente de existenţă, descrise cu înţelegere, sensibilitate, dar şi cu rigoare ştiinţifică: negarea (refuzul) şi izolarea, furia, tocmeala (negocierea), depresia şi acceptarea.
   În septembrie 1999, la Conferinţa de îngrijiri paliative a EAPC (European Association for Palliative Care) de la Geneva, la care eram prezent, am fost profund mişcat de mesajul către participanţi al doamnei Elisabeth Kübler-Ross. Neputând onora invitaţia de participare, din motive de sănătate, a spus, în finalul mesajului tulburător adresat conferinţei şi înregistrat pe bandă video: „Je suis prête à partir“. A decedat la 24 august 2004, la vârsta de 78 de ani, la domiciliul său din Scottsdale, Arizona.
   Personalitate recunoscută internaţional, câteodată controversată, doctor honoris causa al unui mare numar de universităţi (17), Elisabeth Kübler-Ross n-a lasat pe nimeni indiferent la munca sa originală. A obţinut 20 de medalii de onoare; este inclusă, în 2007, în American Women’s Hall of Fame; figurează printre cele 100 de personalităţi care au marcat secolul XX, alese de presă.
   Bilanţul operei sale este considerabil: 20 de cărţi traduse în peste 30 de limbi, sute de articole, seminarii, colocvii şi conferinţe.
   Copiii săi, Kenneth şi Barbara, au înfiinţat „Fundaţia Elisabeth Kübler-Ross“, care a dezvoltat multiple proiecte interesante în colaborare cu fundaţia MISS, o organizaţie non-profit ce ajută copii şi adulţi aflaţi în suferinţă după pierderea unui copil. Fundaţia EKR urmăreşte furnizarea de servicii directe, de educaţie comunitară, cercetare şi consultanţă celor care au suferit în urma pierderii unor persoane dragi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe