Newsflash
OPINII

Testament în fața medicului

de Drd. Rareș Voroneanu - dec. 3 2021
Testament în fața medicului

Unii dintre noi știu deja faptul că redactarea unui testament nu e obligatoriu să fie făcută în faţa unui notar public, pentru ca acesta să îl autentifice, ci poate fi făcută chiar și pe o simplă foaie.

testamentCondiţiile de valabilitate ale testamentului sunt acelea referitoare la scrierea sa în întregime de mâna testatorului, datarea, precum și semnarea acestuia.

De asemenea, știm și faptul că un testament este valabil încheiat dacă acesta este făcut în faţa comandantului unui vas, dacă persoana se află în cursul unei călătorii, în situaţia în care vasul se află sub pavilionul României.

Dar apare o întrebare: știm faptul că un testament este valabil, din punct de vedere legal, dacă acesta este redactat în faţa directorului, medicului-șef al instituţiei sanitare ori medicului-șef al serviciului ori, în lipsa acestora, în faţa medicului de gardă, cât timp dispunătorul este internat într-o instituţie sanitară în care notarul public nu are acces?

Conform noului Cod Civil, medicul este înzestrat cu „autoritate publică”. Astfel, având în vedere situaţia excepţională, putem să ne imaginăm un scenariu în care un bolnav infectat cu SARS-CoV-2 este pe punctul de „a adormi”. Astfel, ultima dorinţa a acestuia este aceea de a decide cum să își împartă averea pentru care a trudit o viaţă întreagă.

Ce facem în acest moment pentru ca testamentul să îndeplinească toate condiţiile legale? Primul lucru pe care trebuie să îl știm este faptul că avem nevoie de doi martori. Având în vedere că legea nu distinge, martorii pot fi și alţi pacienţi, nu neapărat personal medical (alţi medici, asistenţi, brancardieri etc.).

Apoi, mai trebuie să luăm în considerare un aspect: este necesar ca pe testament să apară semnătura testatorului, a agentului instrumentator (medicului), precum și a martorilor care iau parte la această procedură.

Dacă ne aflăm în situaţia în care testatorul, ori unul dintre cei doi martori nu poate semna, este obligatoriu să se facă menţiune despre cauza care l-a împiedicat să semneze.

Bineînţeles, aici apare o întrebare pur juridică: ce se întâmplă în situaţia în care chiar medicul se află în imposibilitate de a semna? Legea ne prezintă doar situaţia imposibilităţii provenite din partea martorilor ori a testatorului, deci ne ferim de a da anumite interpretări.

Vom considera că cel mai bine e să ne ferim de complicaţiile în care medicul nu își poate atașa semnătura pe foaia testatorului. Un ultim aspect pe care trebuie să îl luăm în considerare: dacă lipsește semnătura martorilor ori a testatorului, iar menţiunea prezentată mai sus nu a fost trecută, testamentul va fi lovit de nulitate absolută, adică efectele acestuia nu se vor produce.

Citiți și: Concentrându-ne pe partea greșită a problemei

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe