Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Prototip: cum arată „etilotestul” care identifică infecția cu SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - feb. 4 2022
Prototip: cum arată „etilotestul” care identifică infecția cu SARS-CoV-2

Experții au dezvăluit imaginea unui prototip pentru COVID-19, care funcționează precum un etilotest.

Aparatul pare a fi promițător și permite un nou mod de a testa persoanele pentru depistarea infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2, scrie newatlas.com. Sursa citată precizează că acest „etilotest” pentru depistarea COVID-19 oferă rezultatele în mai puțin de 5 minute. 

Indonezia instalează în gări „etiloteste” pentru coronavirus 

analiza aer etilotest covid

Cercetătorii din Singapore, de la Nanyang Technological University, au dezvoltat recent un prototip de „etilotest” despre care spun că este la fel de eficient precum testarea de tip PCR în ceea ce privește identificarea persoanelor cu COVID-19. Sursa citată spune că sistemul are o precizie de peste 95% în detectarea infecțiilor simptomatice cu SARS-CoV-2, cât și în detectarea infecțiilor asimptomatice, oferind rezultate în mai puțin de 5 minute.

Tehnologia PCR (Reacția de polimerizare în lanț) este cea mai precisă modalitate pentru a testa persoanele pentru prezența SARS-CoV-2, dar ea implică un echipament de laborator scump și complicat, iar pentru a primi rezultatele, uneori este nevoie ca pacientul să aștepte ore sau chiar zile.

Astfel, cercetătorii din Singapore și-au propus să rezolve o problemă: nevoia de a crea un test simplu și de mare acuratețe pentru a depista COVID-19. Ei au raportat recent că au avut succes, creând astfel un prototip ce seamănă cu un aparat etilotest (un dispozitiv care detectează virusurile dintr-o probă din aerul expirat) care oferă rezultatele analizei în mai puțin de 5 minute.

Invenția vine după ce mai mulți cercetători din lume au prezentat diferite idei și concepte pentru un test de diagnostic pentru COVID-19 bazat pe aerul expirat din plămâni, însă în decursul celor doi ani de pandemie, până la momentul de față nu fusese creat un astfel de dispozitiv.

Aceste „etiloteste” pentru COVID-19, arată sursa menționată, nu detectează în mod specific virusul, dar în schimb ele sunt concepute pentru a identifica modelele sau patternurile compușilor organici volatili care corespund unei infecții cu virusul SARS-CoV-2. Anumite modele ale moleculelor, cum ar fi aldehidele și cetonele au fost asociate cu boala COVID-19 și de aceea acești compuși organici volatili reprezintă o soluție fezabolă pentru analizarea aerului expirat, pentru că pot fi o modalitate eficientă pentru a realiza screeningul unui număr mare de persoane.

Acest dispozitiv nou utilizează o tehnologie numită spectroscopie Raman, care permite identificarea patternurilor anumitor molecule cu o mare acuratețe. Sunt necesare doar zece secunde în care persoana respiră, pentru ca senzorii din acest dispozitiv să colecteze proba din aerul expirat. Apoi „etilotestul” este încărcat într-un mic spectrometru care furnizează rezultatele analizei în mai puțin de cinci minute.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe