Newsflash
OPINII

Stomatologia românească în impas

de Dr. Mia OLTEAN - mai 22 2013
Stomatologia românească în impas
   În ultima perioadă, noi, medicii stomatologi din România, nu mai existăm pentru autorităţi. Profund dezamăgiţi, ne întrebăm de ce am fost excluşi din rândul specialităţilor medicale în ceea ce priveşte susţinerea financiară a pacienţilor noştri prin sistemul public al asigurărilor de sănătate.
   Situaţia creată, fără precedent de altfel în Uniunea Europeană, a fost dezbătută, la nivel naţional, într-o şedinţă de urgenţă, la care au participat preşedinţii colegiilor teritoriale, şedinţă în care s-a stabilit o strategie unitară de acţiune. În acest context, conducerea Colegiului Medicilor Dentişti din România a fost mandatată să iniţieze o serie de demersuri pentru rezolvarea acestei probleme. În sprijinul conducerii CMDR au venit toate judeţele ţării. Atât la nivel central, cât şi la nivelul colegiilor judeţene, au fost organizate conferinţe de presă şi au avut loc numeroase intervenţii pe această temă în emisiuni televizate şi în presa scrisă.
   Toate opiniile exprimate, atât în şedinţe, cât şi individual, pe orice cale de comunicare, converg către aceeaşi nedumerire: cum este posibil să fim singura ţară europeană în care se refuză un minim sprijin financiar prin asigurări sociale pacienţilor cu cea mai răspândită afecţiune medicală – caria dentară şi complicaţiile ei?
   Conducerea Colegiului Medicilor Dentişti din România, ca organism moral profesional, cu responsabilităţi şi în ceea ce priveşte starea de sănătate orală, a depus toate eforturile pentru a contribui la remedierea acestei grave erori. Astfel, a iniţiat memorii şi petiţii pe care le-a depus la toate organismele cu putere de decizie în domeniul sănătăţii, respectiv: Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, comisiile de sănătate din Parlamentul României, explicând incidenţa crescută a afecţiunilor orodentare, evoluţia dramatică a acestora în absenţa intervenţiei de specialitate, consecinţele netratării la timp a acestor afecţiuni asupra stării generale de sănătate şi calităţii vieţii, dar şi costurile financiare suplimentare ale netratării acestora în faze incipiente sau ale absenţei tratamentelor.
   De asemenea, a fost semnalat faptul că o astfel de măsură aduce atingere deopotrivă dreptului la sănătate al asiguraţilor, dar şi demnităţii profesiei de medic stomatolog. Practic, noi, medicii dentişti, am fost desconsideraţi prin excluderea medicinii dentare (stomatologia), ca ramură a domeniului medical, din rândul specialităţilor medicale, de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, şi expuşi, în mod incorect, nemulţumirilor venite din partea pacienţilor noştri, beneficiari ai serviciilor compensate sau gratuite, care află doar la cabinet că nu mai beneficiază de acestea şi nu direct de la factorii decidenţi, aşa cum ar fi fost corect. Toate aceste argumente, dar şi alte coordonate importante ale patologiei stomatologice au fost amănunţit explicate, în scris şi prin dialog direct, de către preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România, prof. dr. Ecaterina Ionescu, tuturor forurilor enunţate mai sus.
   Deşi conducerea CMDR a făcut toate demersurile legale, la cel mai înalt nivel, încă nu avem un răspuns oficial şi nici promisiuni ferme de revenire asupra deciziei. În consecinţă, Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România, întrunit în şedinţa din 20 aprilie 2013, a decis în unanimitate să informeze organismele internaţionale ce deţin atribuţii de reglementare în domeniul sănătăţii, cu privire la modalitatea în care Ministerul Sănătăţii înţelege să asigure implementarea de politici de sănătate publică. Înainte de a face o astfel de informare, Colegiului Medicilor Dentişti din România a înaintat un memoriu argumentat către Guvernul României, în atenţia primului ministru Victor Ponta, ca un ultim demers, cu speranţa sinceră că se va remedia această eroare fundamentală, asumată drept decizie politică de către ministrul sănătăţii.
   Personal, cred că a venit timpul să ne cerem drepturile şi să cerem respectarea statutului nostru profesional. Am răbdat prea multă umilinţă de-a lungul anilor, am dat dovadă de prea multă înţelegere şi realitatea dovedeşte că nu e bine aşa, am sperat că situaţia se va ameliora de la an la an, or, din păcate, aceasta s-a deteriorat progresiv în ultimii ani, culminând cu anularea finanţării oricăror servicii medicale de stomatologie de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Apreciez că este momentul ca noi, medicii dentişti, să fim reconsideraţi şi evaluaţi în raport cu munca noastră şi, implicit, cu valoarea acesteia pentru societate, de către toate autorităţile responsabile în domeniu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe