Newsflash
OPINII

Stomatologia itinerantă nu este o soluție

de - apr. 20 2018
Stomatologia itinerantă  nu este o soluție
Despre nevoia de îngrijiri medicale stomatologice în România se știe și se scrie de mult timp. Din păcate, se face încă puțin. Accesibilitatea la serviciile medicale de medicină dentară este încă o problemă, cu toate că numărul de medici stomatologi este suficient pentru îndeplinirea standardelor acceptate în prezent în România (mai puțin de 1.000 de locuitori la un medic stomatolog). Deficitară este distribuția teritorială a medicilor care nu poate fi reglementată, deoarece este considerată de Consiliul Concurenței drept o măsură anticoncurențială. O soluție propusă de legiuitori este un act normativ menit să reglementeze cabinetele mobile. Adică să funcționeze servicii medicale dentare itinerante, în România secolului XXI.
Ideea și istoria cabinetelor medicale mobile nu sunt o noutate. Cabinetele mobile au fost o necesitate și au proliferat în perioada interbelică, mai ales după cel de-al Doilea Război Mondial. Au apărut ca necesitate și soluție de rezolvare a deficitului acut de accesibilitate la servicii medicale. Obiectivele cabinetelor mobile sunt colectivitățile de copii, persoanele vârstnice instituționalizate, comunitățile rurale izolate și corporațiile. Un studiu relevant publicat pe tema cabinetelor medicale dentare mobile este articolul „Mobile and Portable Dental Services Catering to the Basic Oral Health Needs of the Underserved Population in Developing Countries: A Proposed Model”, apărut în revista Annals of Medical and Health Sciences Research.
Astfel de cabinete medicale sunt destul de populare în Statele Unite ale Americii și în Canada, iar acest lucru este consecința specificului geografic și demografic teritorial al acestor țări. Și în unele țări europene, de exemplu Franța, funcționează astfel de unități medicale. În acest sens, există pe piață oferte generoase de unități medicale mobile cu dotări complete, dar și cu prețuri de vânzare consistente.
În România, cabinetele dentare mobile trebuie reglementate exclusiv prin consultare și colaborare cu Colegiul Medicilor Dentiști din România. Necesitatea și oportunitatea promovării acestora trebuie analizate în contextul României contemporane și în acord cu legislația care reglementează autorizarea și funcționarea furnizorilor de servicii medicale private sau în sistem bugetar. De asemenea, trebuie reglementată transparent, legal și echitabil autorizarea personalului medical care va lucra în cabinetele mobile. Implicațiile juridice generate de răspunderea disciplinară și de răspunderea civilă a medicilor dentiști nu pot fi eludate, iar gestionarea acestora în condițiile practicii medicale itinerante este o provocare. Obiectivele activităților propuse de cabinetele mobile, precum și procedurile medicale acordate trebuie să fie în acord cu competența personalului medical care acordă servicii în cabinetele mobile și cu nevoia de îngrijiri medicale în zonele vizate.
Marea problemă a activității cabinetelor mobile este finanțarea serviciilor prestate de acestea. Serviciile oferite de cabinetele mobile se adresează persoanelor și colectivităților care nu le pot plăti din resurse proprii. Întrebarea este dacă vor fi doar servicii de medicină dentară din pachetul minimal din contractul-cadru. Cea mai corectă finanțare a lor este prin sistemul de asigurări de sănătate, dar o astfel de finanțare nu trebuie să devină ținta nedeclarată a cabinetelor mobile. De fapt, în contractul-cadru privind serviciile medicale acordate prin sistemul public de asigurări de sănătate aflat în vigoare nu există categoria cabinetelor mobile. Fiind activități medicale itinerante, apare întrebarea: cu care și cu câte case teritoriale de asigurări de sănătate se vor încheia contracte de furnizare a serviciilor medicale de medicină dentară? Nu putem fi de acord cu redistribuirea bugetului dinspre cabinetele dentare aflate în prezent în relații contractuale cu casele teritoriale de asigurări de sănătate spre cabinetele mobile. Mai ales, nu putem accepta afectarea bugetului acordat contractual cabinetelor dentare din mediul rural.
Cele prezentate mai sus sunt o parte din provocările aduse de lansarea serviciilor medicale prin cabinete mobile. Colegiul Medicilor Dentiști din România a analizat tema cabinetelor medicale dentare mobile atât la nivelul Comisiei de Legislație și Asigurări de Sănătate, cât și în Consiliul Național. Considerăm că în forma de reglementare actuală nu putem fi de acord cu implementarea practicii stomatologice itinerante. Apreciem că este mai oportună și benefică investiția în cabinete școlare și în cabinete cu caracter social și este mai simplu, mai sigur și mai fezabil să transportăm pacienții la un cabinet, decât să ducem cabinetul dentar la pacienți. Pentru alte servicii medicale, care nu necesită dotare și amenajare atât de complexe precum un cabinet dentar, cabinetele medicale mobile pot fi o soluție. Adresabilitatea la un cabinet medical stomatologic fix este constantă și previzibilă. Cabinetele medicale dentare mobile nu pot fi altceva decât soluții temporare și de excepție pentru activități medicale stomatologice avizate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe