Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  OPINII

Starea sănătăţii: temă de campanie

   Am solicitat, fără succes, reprezentanţilor tuturor partidelor ca starea sănătăţii să fie temă principală în dezbaterea pentru campania pentru alegerile europarlamentare. Comitetul Permanent al Medicilor Europeni a adoptat un manifest pentru anul electoral 2014, care a fost înaintat tuturor ţărilor care participă la alegerile europarla­mentare şi în care se pledează pentru abordarea principiului „sănătate în toate politicile“. Am publicat acest manifest şi în „Viaţa medicală“.
     În aprilie a.c., Colegiul Medicilor din România a făcut un apel către cei care participă la alegerile europarlamentare să introducă drept principală temă de dezbatere în campania electorală starea sănătăţii în România, modalitatea prin care Parlamentul European, prin Uniunea Europeană, poate lua anumite măsuri. A început campania electorală, dar nu s-a întâmplat nimic. Am plecat de la premisa de bună-credinţă că partidele noastre politice, fiind atât de epuizate de grijile ţării şi atât de ocupate, poate nu au ştiut.
       Profilaxia şi prevenţia în domeniul sănătăţii sunt foarte importante, însă sunt subfinanţate. La nivelul Uniunii Europene, doar 3% din bugetul sănătăţii este alocat pentru astfel de proiecte, iar în România doar 1,02%. Este vorba de ipocrizia tuturor politicienilor din Uniunea Europeană şi din afara ei. Nu o să auziţi pe niciunul care să nu spună cât de importante sunt profilaxia şi prevenţia. Acestea nu se fac cu vorbe, ci cu proiecte care trebuie să fie finanţate.
     Dorim ca independenţa medicilor să fie declarată şi susţinută, inclusiv legislativ. De asemenea, susţinem accesul pacienţilor la tratament, însă este dificil să facem acest lucru în condiţiile în care România acordă doar 4% din PIB-ul său, în timp ce Franţa, de exemplu, alocă 10% din PIB-ul propriu.
    Dacă nu se vor lua măsuri în acest sens, Colegiul Medicilor din România va solicita Comisiei Europene aplicarea Directivei timpului de lucru de 40 de ore pe săptămână, inclusiv gărzile, iar în caz excepţional 48 de ore, inclusiv gărzile. 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC