Newsflash
OPINII

Şi totuşi, cine se ocupă de sănătatea dentară a copiilor?

de Dr. Mariana COLESCU - oct. 18 2013
Şi totuşi, cine se ocupă de sănătatea dentară a copiilor?
   „Tineret – mândria ţării“ este sintagma uitată în rafturile prăfuite ale unei istorii nu demult apuse. Ea avea totuşi un sâmbure de adevăr. Copiii sunt speranţa perpetuării în timp a unei naţiuni, vlăstarele ce cresc din noi şi cu noi, purtând mai departe visele şi dăinuirea. Singurele naţiuni care au un viitor sunt cele care protejează şi menţin sănătatea popoarelor şi mediul lor natural. De aceea, preocupările fundamentale ale celor care cârmuiesc o ţară ar trebui să fie educaţia şi sănătatea tinerei generaţii, ca piloni fundamentali ai viitoarelor edificii umane.
   Dar… la noi ca la nimeni! România postdecembristă nu a luat niciodată în calcul aceste adevăruri profunde. Indolenţa, indiferenţa, impotenţa, incompetenţa factorilor decizionali din sănătate, scufundaţi în baia politicului inuman, au condus la o situaţie dezastruoasă, fără precedent în istoria României moderne. Noi, medicii stomatologi dintr-un colţ de ţară uitat de lume şi de conducători, asistăm neputincioşi la o degradare, accentuată de la an la an, a stării de sănătate oro-dentară a copiilor. Pe fondul deteriorării stării generale de sănătate, prin creşterea îngrijorătoare a bolilor cronice degenerative, a bolilor autoimune, a alergiilor, a sindroamelor neurologice etc., copiii şi adolescenţii sunt grav afectaţi şi din punct de vedere stomatologic.
   Creşterea explozivă a afecţiunilor odonto-parondontale, a cariilor şi a complicaţiilor acestora, a anomaliilor dento-maxilare, ce afectează aproape toţi copiii, conduc inevitabil la pierderea integrităţii şi a funcţionalităţii cavităţii bucale. Cuvintele chirurgului Sushruta (sec. VI î.Hr.) sunt valabile şi astăzi: „Un om este sănătos atunci când psihicul, ţesuturile şi digestia sunt în echilibru“. Or, digestia începe în cavitatea bucală. Specialiştii spun că peste 80% din bolile generale au ca punct de plecare digestia şi nutriţia deficitare şi necorespunzătoare, ce „otrăvesc“ fluidul vital (sângele) şi îmbolnăvesc ţesuturile şi organele. Cei care se ocupă cu sănătatea populaţiei României nu sunt de aceeaşi părere, făcându-se vinovaţi de o totală incapacitate de a gestiona sănătatea oro-dentară a copiilor şi a categoriilor defavorizate. Omul nu este văzut în integralitatea lui şi, de aceea, sectorul stomatologic, un fel de paria al medicinii, a fost continuu marginalizat, alocându-i-se fonduri insuficiente, culminând cu sistarea alocării (în februarie 2013) brumei de bani (în medie o mie de lei lunar) pentru decontarea serviciilor stomatologice la copii şi categoriile defavorizate. Din acel moment crucial, copiii României profunde au devenit copiii nimănui. Eminescu avea dreptate: „Greşalele în politică sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi“.
   Cine se ocupă acum de sănătatea dentară a copiilor? Ei? Alocaţia nu ajunge nici măcar pentru o extracţie sau o plombă. Părinţii? Deşi vor, nu pot, căci trăiesc la limita subzistenţei, iar serviciile stomatologice – şi aşa subevaluate – sunt costisitoare pentru buzunarele lor sărăcite. Medicii? Imposibil! Medicina nu mai funcţionează pe baze umanistice, etice, de compasiune şi iubirea aproapelui, ci pe baze economice, de profit şi rentabilitate. Din momentul în care am fost aruncaţi în vâltoarea economiei de piaţă, ne-am transformat în entităţi negociabile, activitatea medicală reducându-se strict la una financiar-contabilă, în care pacienţii reprezintă doar statistici, cifre, fluxuri de capital. Trist, dar adevărat. A mai rămas clasa politică, singura care are în mâini frâiele destinului medical românesc. Dar elita noastră conducătoare nu este interesată de acest aspect, ci îşi continuă nestingherită micile sau marile afaceri, micile sau marile bătălii electorale, micile sau marile reforme moarte.
   Şi atunci, ce rămâne de făcut? O întrebare care ne dă fiori se naşte pe buzele tuturor: cine este garantul drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale tinerei generaţii într-o societate globalizată? În mijlocul mlaştinii sociale în care trăim, un singur strigăt merită să fie auzit: speranţa că, într-o bună zi, cineva va vedea, va auzi, va simţi…

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe