Newsflash
OPINII

Relaţii familiale vulnerabile

de Dr. Al. TRIFAN - mar. 27 2014
Relaţii familiale vulnerabile

Bibliteca din pod

 

     Dorinţa de nou şi de schimbare care a condus ca un fir roşu scrierile multor autori francezi în preajma Primului Război Mondial a fost temperată de elita provinciei care a adus cu ea bunul-simţ bazat pe obiceiuri ancestrale şi „le savoir vivre“ întemeiat pe tradiţii asimilate în educaţie. Dintre aceştia face parte – pe lângă Henry Bordeaux – şi André Maurois, crescut în provincia normandă deasupra căreia plutea fumul coşurilor străpungând acoperişurile de ţiglă ale ţesătoriilor.
     André Maurois este pseudonimul literar, adoptat în 1947, al fiului unui manufacturier textil, Ernest Herzog. Acesta îl familiarizează cu mediul industriei de prelucrare a lânii din provincia normandă, inspirându-l în două dintre cărţile sale: Le cercle de famille (Cercul familiei) şi Bernard Quesnay, ambele având ca loc de desfăşurare orăşelul ţesătorilor: Pont de L’Eure, nu atât de binecunoscute ca romanul ecranizat Climate, dar descriind cu fidelitate viaţa clasei mijlocii din provincie, căsătoriile şi intrigile de familie. Romanul Bernard Quesnay este o poveste a renunţării. Tânărul personaj doreşte tot timpul să părăsească orăşelul provincial pentru a se dedica unei vieţi intelectuale şi sentimentale pe care numai Parisul o poate oferi. Este însă forţat să amâne mereu acest proiect deoarece bătrânul său tată îl include în afacerile filaturilor familiei. La înmormântarea părintelui său îşi dă seama că este obligat să-l înlo­cuiască la conducerea ţesătoriilor, astfel că proiectele sale de viaţă intelectuală pariziană merg şi ele la groapă.
     Celălalt roman este conceput ca un fel de tandem, fiindcă personajele din Bernard Quesnay se regăsesc şi în Le cercle de famille. Cel de-al doilea este unul al obişnuinţei cu realităţile de căsnicie ilicite. Denise este o fetiţă care surprinde legătura extraconjugală a mamei sale cu doctorul familiei. Figura ştearsă şi nerealizată a tatălui, prizonier şi el lumii afacerilor manufacturiere, deşi navigând în secret prin universul literaturii, justifică într-un anumit fel infidelitatea soţiei sale. Dar nici el nu se lasă mai prejos, ci se consolează cu secretara şi lasă prin moartea sa loc liber doctorului, care se poate căsători cu mama Denisei. Aceasta creşte, se logodeşte şi apoi căsătoreşte cu fiul notarului, dar după primii ani pasiunea se stinge în blazare şi deziluzia diminuării stimei conjugale.
     În aceste două romane, importantă este atmosfera, ambianţa şi nu ce anume se întâmplă; ambele încep drăguţ, continuă cuminte şi se termină liniştit, fără ca vreuna din paginile lor să producă o tre­să­rire de surpriză. Cele două povestiri se termină aşa cum au început, fără vreun accident notabil, imaginea epică fiind de fapt un tablou al unor vieţi fără grandoare şi eroism. Cu ceea ce rămânem este de fapt lumina nostalgică a apusului valorilor morale a fidelităţii şi ataşa­mentului familial pe fondul unor constrângeri genealogice şi sociale.
     În afară de romanele pe care le-am menţionat mai sus, scriitorul a excelat şi în alte genuri literare. Mai întâi cel biografic i-a fost la îndemână, dând la iveală vieţile englezilor faimoşi: Shelley, Disraeli, Byron, dar şi ale celor francezi: Voltaire, George Sand, Balzac, Victor Hugo, Proust, fără să lipsească şi din literatura rusă Turgheniev. De notorietate s-a bucurat L’Histoire de l’Angleterre în două volume pe care am citit-o cu mare plăcere în biblioteca din pod. Tot acolo a stat multă vreme prăfuită o culegere de eseuri pline de miez, adunate sub genericul Sentiments et Coutumes. Conţinutul este structurat pe capitole în care se regăseşte întreg materialul afectiv al vieţii noastre: căsătoria, părinţii şi copiii, prietenia, profesia şi societatea, iar la sfârşit, cu majuscule, FERICIREA. Datorită calităţilor sale tinzând spre perfecţiune, ca de pildă claritatea expunerii, adecvarea sensului cuvintelor la sensul dorit, înlănţuirea fără inele slabe a discursului, logica argumentaţiei, lipsa digresiunilor şi convingătoarea francheţe a afirmaţiilor cântărite cu precizie, am ales pentru expunere acest ultim eseu care începe, aşa cum este firesc, printr-o definiţie. Este aleasă cea dată de Fontenelle în al său Traité du bonheur: starea care se doreşte a dura fără întrerupere. Lucru imposibil, pentru că cel care spune, împreună cu Faust: „O, rămâi clipă“, ştie că timpul nu poate exista fără schimbare şi în cazul în care clipa ar putea fi imobilizată şi fixată, fericirea pe care ne-ar procura-o ar tinde spre zero din cauza consumării. Desigur, fericirea sau durerea sunt simple cuvinte: dacă au trecut, au dispărut; în prezent nu pot fi percepute pentru că în clipa următoare aparţin trecutului, iar în viitor nu a apărut încă. Când suntem fericiţi, toate lucrurile ni se par încântătoare, însă ele nu rămân neschimbate dar sunt luminate de raze de bucurie aprinse înlăuntrul sufletului nostru. Fericirea nu ţine deci de exterior, ci de interior, fiind o fosforescenţă ca aceea răspândită pe fundul mărilor de surse animale biochimice.
     În continuare, autorul identifică obstacolele ce se opun fericirii. Acestea sunt: boala, mizeria, eşecul, contradicţiile de opinie. Ele sunt reale sau închipuite pentru că, enunţă Maurois, „există oameni care se cred bolnavi şi oameni ce îşi produc îmbolnăvirea“. O altă sursă de nefericire înseamnă alegerea unui destin nepotrivit sau greşit. Spre exemplificare ni se reaminteşte mitul lui Er Armeanul din „Republica“ lui Platon. Ambiţia şi aviditatea pot fi surse de nefecirire pentru că ţin de evenimente pe care nu le putem controla, ca şi întreruperea continuităţii imaginii de sine. Scriitorul se vădeşte psihanalist când afirmă că multe din ideile noastre au origini diferite de cele pe care vrem să le atribuim, ceea ce se reduce la socraticul: cunoaşte-te pe tine însuţi, eficientă măsură de protecţie împotriva alegerilor greşite.
     Prefigurarea nejustificată a necazurilor în modul negativ de gândire poate stinge aurora optimismului. De ce să fie lăsată insinuarea unei preştiinţe tragice care este puţin probabil să erupă în existenţă sau pentru care există soluţii neevidenţiate încă? În sfârşit, un ultim obstacol în calea fericirii este plictiseala, care însămânţează şi reînsămânţează iarba rea ce acoperă stima de sine.
    Pentru a fi cât mai aproape de consilierea psihoterapeutică, Maurois formulează câteva reţete împotriva nefericirii: • evitarea unor meditaţii prea lungi asupra trecutului (sau în exprimare psihiatrică, evitarea ruminaţiilor) • plonjarea în acţiune • căutarea şi alegerea unui mediu în care aspiraţiile şi interesele proprii sunt recunoscute şi preţuite • interzicerea accesului unor reprezentări de eve­nimente catastrofice îndepărtate •  conservarea, în caz de suc­ces, a trăsăturilor de personalitate care au asigurat reuşita. Fiindcă eseul se încheie într-o apoteoză de inteligenţă, nu ne puten abţine să nu-l reproducem: „Credinţa, înţelepciunea şi arta permit atingerea unor echilibre temporare, dar apoi întâmplările lumeşti şi pasiunile sufleteşti distrug acest echilibru şi omul trebuie să reînceapă ascensiunea stâncii lui, cu aceleaşi mijloace şi la nesfârşit. Această oscilaţie în jurul unui punct fix este însăşi viaţa. Certitudinea că acest punct fix există constituie fericirea. În acelaşi fel în care, dacă descompunem iubirea cea mai frumoasă în clipe, descoperim că este făcută din nenumărate şi minuscule certuri, totdeauna împăcate de fidelite, tot aşa fericirea, dacă o analizăm în elementele sale ultime, vedem că este făcută din lupte şi turmentări, dar speranţa o salvează întotdeauna“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe