Newsflash
OPINII

Recurs la memorie

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 28 2016
Recurs la memorie
     Din secolul al XVIII-lea încoace, spitalele bucureștene au participat în mod decisiv la dezvoltarea orașului, venind în întâmpinarea nevoilor cetățenilor cu servicii de sănătate specializate. Spitalul Pantelimon, de exemplu, a fost ridicat pentru a face față epidemiilor de ciumă și lingoare ce loveau populația, Spitalul Brâncovenesc a apărut ca un spital pentru nevoiași, „spre mângâierea celor în lipsuri și nevoi“, Spitalul Mărcuța, pentru a oferi „smintiților“ un tratament medical, „cu blândețe și răbdare“, iar primul Spital de Urgență (înființat de Nicolae Minovici), pentru a asigura ajutor, în cadrul Societății de Salvare, „oricând și pentru oricine era nevoie“. 
     Personalități precum psihiatrul Alexandru Suțu, frații Mina și Nicolae Minovici sau academicianul Nicolae Cajal și-au legat destinele de aceste instituții, aducându-le activitatea de cercetare și de îngrijire a bolnavilor la nivelul standardelor europene ale vremii. Multe dintre aceste spitale dispărute reprezintă ctitorii ale unor personalități marcante în istoria orașului, precum Safta Brâncoveanu, Grigore al doilea Ghica sau Alexandru Moruzi.
     Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București, împreună cu Muzeul Municipiului București, au lansat recent, în curtea Palatului Suțu, expoziția Spitale dispărute ale Bucureștiului. Expoziția oferă o privire asupra activității spitalelor bucureștene a căror funcționare a fost sistată ca urmare a cutremurelor, a bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, epidemiilor care au avut loc (cum este Spitalul de ciumați din Dudești), demolărilor și restructurărilor din perioada comunistă, sau a lipsei de finanțare și a proceselor de retrocedare din perioada postdecembristă.
La vernisajul expoziției au vorbit despre spitalele dispărute ale Bucureștiului: prof. dr. Emanoil Ceaușu, președintele Fundației CMMB, prof. dr. Cătălina Poiană, președinta CMMB, dr. Georgeta Ionescu, directoarea Fundației CMMB, Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București, și prof. dr. Octavian Buda, șeful Disciplinei de istoria medicinii din cadrul UMF „Carol Davila“ București
 
     Aceste spitale bucureștene, multe dintre ele dispărute, nu au reprezentat doar niște instituții în care medicii au început să lucreze și au făcut ceva pentru pacienții lor, ci au reprezentat și baze ale sistemului de învățământ postuniversitar și ale cercetării medicale romanești, a arătat prof. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din Municipiul București.
     O parte din primele spitale ale Capitalei au străbătut un drum lung peste secole,  cunoscând modernizări și dezvoltări succesive, altele însă nu au depășit bariera timpului, trecând în uitare contribuții remarcabile la modernizarea medicinii în România.
     Spitalul Caritas, de exemplu, construit în 1880, a funcționat mai întâi ca un cămin pentru femeile și copiii din familiile sărace, iar din 1891 ca ambulatoriu, cu toate specialitățile medicale. Spitalul, care între timp a primit denumirea „Acad. prof. dr. Nicolae Cajal“ după marele microbiolog român de etnie evreiască, a deținut și una dintre cele mai vechi maternități din București. În timp, el a devenit centru universitar, în care s-au format și perfecționat generații de medici și s-au desfășurat activități de cercetare științifică. În 2005, după mai multe modernizări, spitalul a fost retrocedat Fundației „Caritatea“, singurul pavilion care a rămas în administrarea municipalității fiind cel în care funcționa Secția medicală, în baza unui contract de închiriere valabil până în 2015. Acolo erau internați nou-născuți și lăuze. În 2011, spitalul s-a închis definitiv, pavilionul care încă mai era administrat de municipalitate fiind transformat în cămin de bătrâni.
     Și marile orașe occidentale au spitale care dispar, spunea prof. dr. Octavian Buda, în cuvântul său de la vernisajul expoziției. Într-un fel sau altul însă marile instituții medicale rămân, se convertesc, își găsesc altă existență. Noi, românii, din păcate, deținem un record pentru Europa, în ceea ce privește instituțiile medicale care au fost distruse în anii ʼ80. Unul ar fi Spitalul Brâncovenesc, situat în centrul istoric al Bucureștiului, care după aproape 150 de ani de istorie a căzut victimă planurilor urbanistice ale epocii comuniste. În 1984, complexul așezămintelor brâncovenești a cedat furiei buldozerelor, din vechile construcții rămânând doar biserica și statuia domniței Bălașa. Spitalul Brâncovenesc a fost demolat, deși era proaspăt renovat, odată cu el dispărând și bazinele și aparatura secției de balneologie, care nu au mai putut fi recuperate.
     Istoria se repetă și în cazul primului institut de medicină legală a Bucureștiului „Mina Minovici“. Acesta a fost inaugurat în 1892, ca morgă a orașului, iar din 1898 a fost transformat în institut medico-legal, fiind chiar primul din lume. În 1986, clădirea, care se afla pe strada Căuzași, a fost demolată, în locul ei rămânând doar… un teren viran. Timp de trei ani, după desființare, activitatea medico-legală a fost temporar găzduită de Spitalul Pantelimon (actualul așezământ „Christiana“) care însă era impropriu activității medico-legale. În anul 1989 s-a finalizat actualul sediu al Institutului de Medicină Legală, din șoseaua Vitan-Bîrzești, ce poartă pe frontispiciu numele profesorului Mina Minovici.
     La acestea, putem adăuga și situația destul de tragică în care anumite clădiri cu valoare arhitectonică sunt revendicate și intră într-un amplu ciclu al distrugerii. Un exemplu ar fi spitalul unde a lucrat academicianul Iustin Diaconu, decedat de curând cu regretul că acest spital – Spitalul Clinic Dermato-Venerice „Prof. dr. Scarlat Longhin“ – în care practic s-a dezvoltat dermatovenerologia românească stă să se prăbușească.
     Spitalul „Scarlat Longhin“, unic în țară prin profilul său, a fost închis în decembrie 2011, după ce clădirile și terenurile sale au fost retrocedate, în două etape, în 2006 și 2007. Laboratoarele spitalului și o parte din paturi au fost desființate. Activitatea a fost transferată provizoriu la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș“, împreună cu o parte din personal. Clădirile în care acesta a funcționat se află în ruină, iar terenurile sunt lăsate în paragină. Se pare că un plan de urbanism aprobat în 2010 prevede pentru acea zonă un turn de 20 de etaje și un bloc de locuințe de șase etaje.
     Trebuie făcut ceva pentru a stopa acest fenomen, spunea profesorul Buda: „Piatra se distruge, dar se poate repune la loc, anumite instituții se pot reface și cred că măcar ceva dacă am încerca să reclădim din frumusețea arhitectonică a Bucureștiului, efectiv prin asemenea clădiri, atunci vom avea locul și rolul nostru în această Europă“.
     Georgeta Ionescu, directoarea Fundației Colegiului Medicilor din București, a precizat că acest demers face parte dintr-un proiect mai amplu al fundației, care își propune realizarea unei monografii a spitalelor bucureștene. Expoziția va fi deschisă până la 3 iulie 2016.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe