Newsflash
OPINII

Prea puțin cunoscută

de - ian. 13 2017
Prea puțin cunoscută
     Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) a lansat o campanie de informare privind fibroza pulmonară idiopatică (FPI) – #RespirăSperanță. Proiectul, realizat în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie (SRP), se adresează în special pacienților cu FPI, dar și medicilor implicați în tratarea acestei afecțiuni. 
     Lansarea oficială, care a avut loc marți, 20 decembrie, la București, s-a bucurat de prezența unor reprezentanți de vârf ai pneumo­logiei românești: prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta SRP, prof. dr. Voicu Tudorache, șeful Catedrei de pneumologie de la UMF „Victor Babeș” din Timișoara, prof. dr. Florin Mihălțan, dr. Irina Strâmbu și dr. Claudia Toma, toți trei medici la Institutul „Marius Nasta”. Campania include și înființarea unui club al pacienților, lansarea unui website educațional cu articole scrise sau verificate de medici pneumologi, distribuirea unor broșuri informative.
     Fibroza pulmonară idiopatică este o boală cronică rară, a cărei cauză nu se cunoaște încă. Este cea mai frecvent întâlnită formă de pneumonie interstițială cronică, progresivă, fibrozantă, întâlnită mai ales la persoanele cu vârsta peste 65 de ani. La nivel mondial, anual sunt depistate peste 40.000 de cazuri noi de FPI. În România, nu sunt disponibile statistici oficiale cu privire la numărul cazurilor de FPI, însă specialiștii estimează că între 400 și 500 de români suferă de această boală. Dintre aceștia, mai puțin de 5% sunt diagnosticați corect.
      Simptomele bolii nu sunt specifice, lucru care îngreunează și mai mult procesul de diagnosticare. Pacienții acuză, cel mai frecvent, tuse uscată cu debut lent, dispnee (68%) sau oboseală (28%). De asemenea, aproximativ 25% din pacienți prezintă depresie clinic semnificativă. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe