Newsflash
OPINII

Minciuna salvatoare

de Dr. Jules Cohn BOTEA - feb. 11 2016
Minciuna salvatoare
     Îmi amintesc de acea zi mohorâtă, cu puține chemări, în care directorul a primit un telefon de la un prieten, medic și el, care îl ruga să-i trimită de urgență o mașină cu asistent, pentru că un bun prieten a făcut un accident vascular și trebuie dus de urgență la spital. Ajunsă la caz, doctorița B a fost întâmpinată de soție și de o fată care plângeau și a fost condusă în bucătărie. Acolo se afla un bărbat căzut pe spate care ținea strâns toarta unei căni albe, horcăind, cu o cianoză din ce în ce mai intensă. Atunci când atmosfera devenea mai mult decât tensionată, medicul a emis cea mai stranie cerere: „Vă rog să-mi dați o lingură de lemn!“. Soția se conformează, iar doctorița i-o smulge din mână, se așază în genunchi lângă bolnav și, introducând coada lingurii în gură, reușește să învingă contractura maseterilor, iar cu degetele scoate, cu greutate, proteza inferioară, blocată în faringe. Cianoza devenea din ce în ce mai puțin evidentă, iar bolnavul a deschis ochii și a întrebat: „Ce s-a întâmplat?“. Stop cadru. Salvaristă de peste 20 de ani, doctorița îi spune că a mai avut două cazuri asemănătoare, iar pacientul care are accident vascular cerebral nu ține o cană în mână. Bolnavul, solicitând un tratament, a primit indicația de a suge faringosept de trei ori pe zi și de a-și cumpăra Corega.
     Sigur că nu primești întotdeauna cazuri dramatice. Pe o fișă scria: bărbat, 96 de ani, febră, tuse chinuitoare. Ajunsă la caz, doctorița bate la ușă și aude: „Intră, e deschis“. În pat stătea un bărbat frumos, relativ slab, cu ochii albaștri iscoditori, cu un păr alb-argintiu bogat. „Nu am dormit toată noaptea, am avut 39 de grade și tușesc rău“, spune acesta. După ce îl consultă și îi spune că are pneumonie și că la vârsta lui trebuie internat, bătrânul răspunde că nu are de fapt 96 de ani, ci 104: „Mi-a spus un prieten că peste 100 de ani nu mai vine salvarea, eu am ieșit din spital acum o săptămână“. Dorind să afle motivul internării, doctorița află că bătrânul nu mai știe, iar biletul de ieșire nu e de găsit: „Mi-au făcut analize, ziceau că sunt bune, dar când îmi luau tensiunea dădeau din cap îngrijorați și spuneau că o am prea mare pe aia mică“. Doctorița tușește în sec, abținându-și hohotul de râs, și îi spune: „Vă fac internarea. Ce viață ați avut! 104 ani, ați trecut prin trei războaie“. „De ce trei? Doar cel din 1877, copil de trupă, la celelalte două nu m-au luat că eram prea în vârstă“, răspunse bătrânul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe