Newsflash
OPINII

In memoriam: prof. dr. Barbu Cuparencu

de Demostene ŞOFRON - sept. 16 2014
In memoriam: prof. dr. Barbu Cuparencu
Cuvintele scrise de prof. dr. Iuliu Haţieganu în anul 1947 – „A-ţi însuşi cunoştinţe temeinice şi experienţă bogată şi a da altora tot ce ai, este cel mai mare bine pe care poate să-l facă omul în viaţă şi mai ales acela care petrece într-un institut de învăţământ superior“ –, se potrivesc perfect figurii omului, profesorului şi cercetătorului prof. dr. Barbu Cuparencu.
Student fiind în al treilea an (1949) la Facultatea de Medicină Cluj, Barbu Cuparencu este reţinut la catedră, mai întâi ca preparator. Odată studiile finalizate cu „Diploma de merit“, începe urcarea treptelor academice: asistent, şef de lucrări la Catedra de fiziologie, conferenţiar la cea de farmacologie (1961), şef de catedră de farmacologie (începând cu 1964), profesor (1964), profesor şef de catedră (1968).
În activitatea de cercetare personală şi de conducător al catedrei, distingem două mari perioade – 1970–1980; 1980–1990. În deceniul ’70–’80, activitatea catedrei se îndreaptă spre mecanismele de acţiune ale soluţiilor hipertonice, descoperirea şi studierea proprietăţilor benzodiazepine, analiza modului de acţiune al reacţiilor adverse ale unor medicamente etc. Este perioada când sub redacţia profesorului Cuparencu apar primele lucrări de farmacologie, medicină generală, pediatrie şi stomatologie pentru studenţii. Următorul deceniu este destinat cercetărilor îndreptate spre psihofarmacologie, patogenia şi tratamentul aritmiilor cardiace experimentale centrogene etc. Tot acum apar volumele „Ghid de farmacografie şi interacţiuni medicamentoase“ (1984), „Efectele medicamentelor mediate prin sistemul nervos central“ (1988), la care se adaugă publicaţii în reviste de specialitate din ţară şi străinătate.
După 1990 sunt de amintit volumele: „Medicamentele medicului de familie“ (coautor alături de Dafin Fior Mureşanu), „Actualităţi în farmacologie şi fiziopatologie“ (coautor alături de Luminiţa Pleşca), „Marketing pentru industria farmaceutică“ (coautor alături de Victor Ponoran).
Recunoaşterea meritelor ştiinţifice s-a materializat în alegerea profesorului Cuparencu în calitate de membru al unor prestigioase societăţi medicale cum sunt: Academia de Ştiinţe Medicale din România, New York Academy of Sciences, Accademia delle Scienze Mediche e Chirurgiche Napoli, Societa Italiana di Farmacologia, Société Française de Pharmacologie, Société Française de Physiologie, Sociedad Cubana de Ciencias Fisiologicas.
Prof. dr. Barbu Cuparencu, trecut în lumea celor drepţi la 25 iunie a.c., este socotit fondatorul unei adevărate şcoli de farmacologie fundamentală în cadrul UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, luând 1964 ca an de pornire. Prin tot ce a clădit şi ne-a lăsat, o moştenire ştiinţifică deloc de neglijat, actuală şi astăzi, el este alături de noi şi va fi pentru eternitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe