Newsflash
OPINII

Faptele bune se răsplătesc prin fapte

Faptele bune se răsplătesc prin fapte

Subfinanţarea și dotarea insuficientă sunt greșeli pe care le-am văzut în această perioadă și la alţii. Însă respectul societăţii pentru medici reflectat în fapte, nu vorbe, este pregnant la alţii și nu există la noi.

Faptele bune se răsplătesc prin fapteAceste zile de stat acasă sunt un bun prilej de lectură. Am scos din bibliotecă o antologie a scrierilor istoricilor greci din Antichitate.Tucidide a relatat, în Cartea a II-a a războiului peloponesiac, cuvântarea lui Pericle.

Aici este prezentată o replică adresată celor care, pentru a răsplăti faptele unor concetăţeni care au avut merite deosebite în folosul cetăţii, utilizau cuvinte frumoase, de elogiu la adresa lor, dar atât și nimic mai mult.

Pericle le spune acestora că faptele meritorii în folosul comunităţii trebuie răsplătite tot prin fapte, nu doar cu vorbe:  „Dovedindu-se ei oameni de ispravă cu fapta, tot cu fapta să ne manifestăm preţuirea lor” și nu este de acord cu cei care doar „aduc cuvinte de laudă”.

Fac o comparaţie cu ceea ce se întâmplă în zilele noastre. Medicii sunt elogiaţi acum, și pe bună dreptate. Presa și politicienii (nu toţi!) nu contenesc cu elogiile.

Medicii și corpul medical sunt niște eroi pentru noi toţi. Așa au fost întotdeauna, dar până acum nu am vrut să vedem acest lucru.

Înainte de drama mondială generată de noul coronavirus, despre medici se vorbea altfel și se făcea cum nu trebuie – vezi finanţarea deficitară
în sine și comparativă cu celelalte ţări europene, precum și lipsa de materiale și echipamente de protecţie.

Subfinanţarea și dotarea insuficientă sunt greșeli pe care le-am văzut în această perioadă și la alţii. Însă respectul societăţii
pentru medici reflectat în fapte, nu vorbe, este pregnant la alţii și nu există la noi.

În multe ţări ale UE, cetăţeanului medic îi este recunoscut un statut public și administrativ de medic.

În cărţile de identitate, în pașapoarte și alte documente oficiale titlul profesional de medic este înscris prin particula „Dr.”. Chiar la rezervarea unor bilete de călătorie cu companiile de transport se completează numele medicului cu titlul „Dr.” (așa este și în pașaport).

Ţări cu statut de repere de cultură, de civilizaţie și economie cum sunt Germania, Austria, Elveţia, Ungaria și altele au respectul cuvenit faţă de medici, iar titlul de „Dr.” este regăsit pe documente.

Cred că pentru România acest moment este foarte potrivit pentru intrarea în grupul elitelor. Să ne debarasăm de mentalităţi depășite axiologic în UE și să se acorde acest drept public medicilor, acela de a avea numele scris cu particula „Dr.” pe actele de identitate oficiale.

Este un gest onorant pentru medici și o măsură fără costuri notabile pentru o economie în criză.Măsura, practic, nu are costuri.

Din punct de vedere politic, emiterea actului normativ de introducere în procedura de evidenţă a populaţiei a înscrierii titlului profesional de medic sub forma particulei „Dr.” ar fi un câștig de imagine pentru legiuitorul care va face acest lucru.

Asta este o răsplată prin fapte a faptelor pentru care sunt lăudaţi medicii. Laudele și vorbele reprezintă mult prea puţin. Un eventual spor salarial de ocazie este bine primit, dar va fi uitat în scurt timp.

Dacă România își respectă medicii, așa cum face acum, înscrierea numelui medicului în documente cu particula „Dr.” ar fi cea mai potrivită răsplată pentru generaţiile de medici în activitate și pentru cele care urmează.

Suntem cel mai mare exportator de medici din Europa. Hai să-i arătăm Europei că medicii sunt respectaţi și în  România! Faptele bune trebuie răsplătite prin fapte!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe