Newsflash
OPINII

Excelență în cercetarea medicală românească! Sau poate că nu?

Excelență în cercetarea medicală românească! Sau poate că nu?
     De ce nu avem universități de excelență de talie mondială? Din ce motiv universitățile de medicină românești nu au nivelul educațional și de cercetare pentru a beneficia de recunoaștere internațională? Dincolo de afirmații emfatice și flux de studenți internaționali la medicină din țările cu numerus clausus, trebuie să recunoaștem că universitățile de medicină din România sunt mediocre în cel mai bun caz (la scală de recunoaștere internațională). Celelalte universități din România (de științe sociale, tehnice, științe economice etc.) nu fac excepție.
     Motivul pentru care universitățile de medicină românești au dificultăți să treacă în categoria celor de top are de-a face cu organizarea și finanțarea sistemului de învățământ superior din România. În cele douăsprezece universități publice de top din România există multiple nuclee de cercetători de calibru și multiple cursuri/programe educaționale apreciate la nivel internațional. Problema este că aceste nuclee funcționează la limită, obiectivul fiind supraviețuirea, nu performanța. Finanțarea cercetării în România este ridicolă și alienează (atât metaforic, cât și fizic – prin migrație) cercetătorii talentați. Fără un lobby perseverent al universităților care contează din România privind prioritizarea la finanțare a celor douăsprezece universități de top și plivirea sistematică a universităților de cartier, probabilitatea ca educația universitară și cercetarea românească să devină de vârf se apropie mai degrabă de zero.
     Un alt motiv pentru starea actuală este absența stimulentelor pentru fuzionarea universităților sau dezvoltarea de programe interuniversitare. Parcelarea birocratică a domeniilor academice pe universități constituie o barieră în calea cercetării interdisciplinare. Fiecare universitate își dezvoltă departamente și programe de calitate slabă, care le duplică pe cele deja existente și de tradiție de la alte universități din același oraș. Pentru dezvoltarea unei specialități puternice ai nevoie de timp și resurse; este o risipă să nu folosești programele deja existente și să le refaci de la zero. Vă imaginați cum ar funcționa în cazul Clujului o integrare între Universitatea de Medicină și Farmacie, Universitatea „Babeș-Bolyai“, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și Universitatea Tehnică? Sau, în cazul Bucureștiului, conectarea Universității de Medicină și Farmacie, a Politehnicii, a Universității București, a Academiei de Științe Economice și a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară?
     Trecerea peste orgoliile personale și conectarea nucleelor de excelență (fie și numai prin localizarea lor în aceeași clădire, într-un institut de excelență) ar putea duce la dezvoltarea de programe interdisciplinare care să poziționeze pe harta mondială aceste centre universitare. În mod realist, anii de comunism ne-au izolat de cercetarea mondială și, în acest moment, ne este aproape imposibil, cu resursele disponibile, să ajungem din urmă centrele de excelență din țările dezvoltate. Ce putem să facem, în schimb, este să profităm de faptul că cercetarea interdisciplinară este calea către inovare, să renunțăm la ego-uri și viziuni naționalisto-dacice, să dăm mâna cu colegii noștri din același oraș și să construim un viitor de excelență.
     Ah, și ca toate acestea să se întâmple, trebuie doar ca legea educației să fie întoarsă la forma ei modernă și care favorizează excelența – legea Funeriu – și să se renunțe la toate amendamentele Andronescu care favorizează micile aranjamente și irosesc resursele pe universitățile de cartier!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe