Newsflash
OPINII

Evitarea legii antifumat?

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - mar. 18 2016
Evitarea legii antifumat?
     Legea antifumat va intra în vigoare luna aceasta – și asta după ce fumătorul a făcut legea, cu o nonșalanță debusolantă nefumătorilor, cu binecuvântarea companiilor de tutun și a proprietarilor de localuri. După ce mass-media a preluat mesajul, au început să apară multiple semnale pro și contra, cele din urmă având o singură temă – cum să evităm această lege? Probabil că este un slogan al acestei nații avide permanent de cunoașterea modalităților de a evita legile, de a șunta percepțiile care impun o conduită rațională, protectoare, preventivă, științific documentată. Propunerile sunt fie hilare, fie de clan. Să nu uităm că fumătorul pasiv era, până acum, într-o închisoare de fum. Probabil că cei care au venit cu ideea bizară de a transforma restaurantele în închisori uită că excepțiile din lege sunt legate de închisorile de maximă siguranță, în care deținutul nu poate părăsi spațiul respectiv, ori de zonele de tranzit din aeroporturi.
     A doua idee a fost că ar trebui create cluburi private doar pentru fumători, unde eventual fumatul poate fi combinat cu consumul de bere. Se omit însă două aspecte: tot ce este spațiu public, conform legii este fără fumat și cu risc de amendare, iar dacă tot vorbim de discriminare, nu este oare discriminat nefumătorul care și el poate fi băutor de bere? Și alte idei ale parlamentarilor au plecat de la același veșnic enunț al discriminării fumătorului. S-a încercat chiar stoparea legii la Curtea Constituțională, însă reacția acesteia și a președintelui a fost extrem de corectă și fără posibilități de reintervenție împotriva demersului legislativ, afirmându-se pe bună dreptate că în legislația românească nu este prevăzut dreptul de a fuma. Revenirile ulterioare ale unor parlamentari semnatari ai petiției cum că acest lucru va fi reglat la Curtea Europeană este hilar: în UE doar patru țări mai au de corectat această lege. Este modul prin care politicienii au înțeles că prevenția tuturor afecțiunilor trebuie să aibă la bază o lege antifumat.
     Tot ce este publicat și gândit de fumători și câțiva dintre nefumători pentru a eluda legea este contrazis de studiul IRES, recent publicat. Potrivit acestuia, „93% din participanți au auzit despre legea care interzice fumatul în spațiile publice din România“. Procentul celor care sunt informați cu privire la această lege crește direct proporțional cu vârsta și cu nivelul lor de educație – „79% din intervievați au o părere foarte bună cu privire la această lege și doar una din zece persoane chestionate are o părere proastă sau foarte proastă față de legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice. Inițiativa legislativă este susținută de trei sferturi din respondenți și 10% din ei declară că sunt împotrivă“.
     Un alt gen de propagandă induce ideea că aplicarea legii va afecta afacerile proprietarilor de restaurante, baruri, cafenele, puburi. În literatura internațională se precizează însă nu numai că nu au scăzut cifrele de afaceri, ba chiar că au crescut: „opt din zece nefumători declară că îi deranjează să stea în preajma fumătorilor și trei sferturi dintre ei afirmă că dacă ar merge în oraș și nu ar găsi o masă liberă decât în zona de fumători, ar căuta un alt local unde să aibă loc în zona de nefumători“. Atuul principal al acestei legi este de a face o prevenție a fumatului la tânăra generație și de a balansa opinia fumătorului, pentru a fi mai înclinat spre sevraj. De aici și opoziția masivă a industriei tutunului, în condițiile în care „85% din fumători au început să fumeze înaintea vârstei de 22 de ani, în timp ce aproximativ jumătate dintre respondenți (49%) spun că au fumat pentru prima dată înainte de a împlini vârsta majoratului“.
     Rolul corectiv al legii probabil că va amortiza, în timp, efectul dureros pe care îl văd zilnic în spital, în diferite variante – de la cancere pulmonare depistate tardiv, inoperabile, până la familii îndoliate, stresate psihic și financiar de pierderea unui membru important al familiei, adeseori stâlpul și susținătorul unic al unui nucleu familial total dependent de veniturile acestuia. Oare Paracelsus cu cele șapte reguli ale sale nu are dreptate? Cred că ele merită reamintite, pornind de la prima regulă, cea mai importantă – „îmbunătățește-ți starea de sănătate. Pentru a face acest lucru, trebuie să respirăm cât mai des cu putință, profund și ritmic, umplându-ne plămânii cu aer proaspăt. Bea în fiecare zi, cu înghițituri mici, doi litri de apă. Mănâncă multe fructe și mestecă mâncarea cât poți de mult. Evită alcoolul, tutunul și medicamentele, în afara cazului în care nu urmezi vreun tratament pentru vreo afecțiune. Baia zilnică este un obicei pe care îl datorezi propriei tale demnități“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe