Newsflash
OPINII

Dreptul de a protesta împotriva sănătății

Dreptul de a protesta împotriva sănătății
     Sănătatea este valoarea supremă a existenței noastre, astfel că, la ocazii, ne urăm unii altora „sănătate”. Deci, acceptăm că sănătatea este o prioritate. Și totuși, când este în discuție finanțarea și susținerea sistemului de sănătate, politicienii găsesc mereu alte priorități. Cel mai adesea ei aplică psihologia optimistului față de amenințarea unei boli grave și incurabile: „Mie nu mi se poate întâmpla!”. Și dacă totuși se întâmplă, poziția și relațiile deținute vor asigura prioritate și privilegii în acordarea îngrijirilor medicale. Dar nici comportamentul cetățeanului needucat în plan medical dar cu o opinie în ceea ce nu cunoaște nu este departe. Am văzut recent grupuri minuscule de oameni protestând împotriva campaniilor de vaccinare. Aceștia consideră că statul le tratează copiii ca pe niște cobai, cel puțin așa au scris pe pancarte. Părinții nu conștientizează că, de fapt, ei sunt cei care au această atitudine față de proprii copii și astfel față de toți copiii. Discreditarea corpului medical în mediul public și în presă în special a contribuit notabil la corodarea autorității profesionale a specialiștilor din domeniu. Practic, medicii nu mai sunt crezuți! Glasul străzii contra opiniei specialiștilor!
     În acest context, am asociat acest comportament cu atitudinea părinților în ceea ce privește profilaxia stomatologică, igiena dentară, controlul periodic și tratamentele preventive aplicate în patologia stomatologică. Sunt părinți care refuză să-și dea acordul pentru activitățile de prevenție stomatologică aplicate copiilor lor. Refuză să accepte cerințele igienei dentare, spălatul pe dinți și chiar contestă vehement utilitatea acestora. Ca urmare a acestei atitudini, copiii lor nu pot beneficia de astfel de acțiuni. Legea este de partea lor, astfel că  pacientul are dreptul la opoziție și la refuzul unor operațiuni de prevenție, lucru care este de domeniul absurdului. Consecințele acestor refuzuri sunt o patologie încărcată a acestor copii, pentru a cărei îngrijire medicală va plăti sistemul de sănătate și nu părintele inconștient. Casa Națională de Asigurări de Sănătate se consideră prejudiciată dacă în urma unui accident rutier s-au produs vătămări corporale care necesită îngrijiri medicale și vinovatul trebuie să suporte costurile. În cazul refuzului de a se supune unei proceduri profilactice nu e nicio problemă. În prima situație este un accident imprevizibil și nedorit de toți. În a doua situație este o atitudine deliberată și conștientă, dar fără consecințe în sensul celor arătate. Este un spirit al legii care încurajează atitudinile negativiste față de demersurile făcute pentru prevenirea unor îmbolnăviri.
     Colegiul Medicilor Dentiști din România a atras atenția autorităților că de 27 de ani în România nu există nici un program național de prevenție în sănătatea orală. Totuși, pe unele site-uri europene apar altfel de informații. Acțiuni cu caracter preventiv în stomatologie au avut loc în țara noastră și se mai derulează sporadic din inițiativa unor entități, care nu sunt ale Ministerului Sănătății. Aceste acțiuni sunt finanțate din fonduri alocate unor proiecte, prin implicarea universităților de medicină sau din fondurile unor agenți economici sau fundații. Dificultăți și impedimente de tipul celor menționate mai sus sunt întâlnite frecvent. Părintele nu permite medicului stomatolog să consulte copilul, iar adesea nu-l lasă nici pe copil să se spele pe dinți, chiar dacă a primit periuță de dinți și pastă de dinți gratuit. Acest lucru se întâmplă într-o țară membră a Uniunii Europene, în al doilea deceniu al secolului XXI. Diferențele de legislație și mai ales de atitudine dintre statele Uniunii Europene sunt enorme din acest punct de vedere.
    Comportamentul cetățeanului este consecința și reflectarea nivelului de educație sanitară. Iar educația sanitară este deficitară și ca urmare și comportamentul sanogen este necorespunzător. Rezistență și opoziție s-au înregistrat și cu ocazia lansării propunerilor de implementare a educației sanitare susținute în școli.
     În domeniul medicinei dentare, nevoia educației sanitare, dar și a promovării sănătății orale sunt imperios necesare. Educația populației trebuie făcută în acest sens, nu doar prin promovarea publicitară a unor produse neavizate de specialiști și de autoritățile române, din domeniu. Medicina dentară este o profesie liberală, astfel că aproape toți medicii stomatologi sunt privați. Fiecare medic stomatolog este și un educator, din acest punct de vedere. Pacienții au parte de consilieri competente și oportune. În cadrul acestor acțiuni ar trebui să existe o bună coordonare națională între Colegiul Medicilor Dentiști din România și Ministerul Sănătății, care să-și asume cu responsabilitate acest rol în condițiile unei legislații specifice și a unei finanțări corecte. Există prea puține cabinete stomatologice școlare și prea multe colectivități de copii și tineri, cu susceptibilitate maximă la bolile stomatologice, care nu sunt incluse în activități de promovare a sănătății orale. Cabinetele școlare sunt în subordinea consiliilor locale, ceea ce a dus la situația ca primăriile să facă programele de prevenție în școli, sub îndrumarea funcționarilor publici. Uneori se întâmplă lucruri bune, dar alteori nu. Problema promovării sănătății orale în România este scăpată de sub control.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe