Newsflash
OPINII

De ce mă sperie locvacitatea

de Dr. Rodica PERCIUN - ian. 23 2013
De ce mă sperie locvacitatea
   De ce vorbesc şi scriu în numele meu? Pentru că pot plăti numai eu dacă se demonstrează că greşesc; pentru că „tăria opiniunilor“ se înmoaie, uneori, chiar şi la cei mai fideli susţinători.
   Am apreciat, am susţinut şi am constatat eficienţa screeningului biochimic populaţional dus până la capăt, de către fostul/actual ministru al sănătăţii. Am crezut, mai bine de treizeci şi cinci de ani, şi mai abitir în timpul primului mandat al domniei sale că, după cum spunea, ponderea, prin valoare şi evaluare corectă a personalului medical şi a unităţilor ambulatorii aşa-zise, va creşte. Am crezut că vom naşte idei şi acţiuni rapide şi eficiente pentru păstrarea personalului medical în ţară, o reală prioritate naţională. Am fost chiar martora unei vizite fulger a domniei sale în cel mai vechi centru din Europa pentru tratarea bolilor de metabolism. Venit, văzut, promis, plecat. Am ascultat discursurile-promisiuni de la începutul actualei învestiri. Elegante, coerente, fără pauze respiratorii, elocinţă înaltă, credibile, dar doar pentru naivi. Ce-ar mai fi de spus?!
   De spus – nimic, dar de făcut?
 Cunosc, în ceea ce mă priveşte, palierul ocupat de specialitatea pe care o practic şi, în bună măsură, şi populaţia medicală a acesteia. Sentimentul, devenit certitudine în ultimii ani, este de dezagregare intrinsecă, ajutată cu succes de politicile sanitare diverse, ţesute de prea numeroşii miniştri, mai mult sau mai puţin dedicaţi sau pricepuţi sau responsabili. Suntem capabili, în sfârşit, să avem o perspectivă asupra suprasarcinii sociale date de o populaţie îmbătrânită, bolnavă, privată de elementara prevenţie? Prevenţia bolilor cardiovasculare, metabolice, oncologice, infectocontagioase etc. poate deveni coerentă, profesionistă, rurală şi urbană, pediatrică, geriatrică şi a vârstelor de mijloc?
   Am trăit, acum, la începutul anului, un ultim exemplu al unui feedback inexistent la nivelul legiuitorilor în materie. Se ştia din vara anului trecut, cred, de introducerea, la nivel naţional, a reţetelor electronice. În unele judeţe, lucrurile încep să meargă. În alte localităţi şi în multe centre din Bucureşti, s-au pus în mişcare fix pe 3 ianuarie. Nu mai poţi da dovadă de nici o fărâmă de simţ al umorului încercând să descrii vria în care ne-am aruncat sau ne-a aruncat lipsa elementarelor pregătiri şi precauţii. Imprimante vechi sau cu speranţă de viaţă incertă, calculatoare aproape pe butuci, contacte anevoioase cu Casa, dar şi mai anevoioase sau imposibil constructive cu managerul instituţiei. Nefiind o surpriză navigarea în ape tulburi şi hulă, nedorind, totuşi, să-mi iau concediu fără plată, în aşteptarea unei ordini născute din minţi limpezi, bun-simţ şi respect pentru colegi, dar şi pentru sutele de pacienţi de la uşi, am traversat primele două săptămâni din an. Ne aşteaptă a treia cu prescripţii offline, cu obligaţia de a le rezolva şi pe cele câteva sute deja emise.
   Dacă „management“ nu e, atunci... Voi traduce acest cuvânt, prea des fără substrat (dar cui îi pasă?), prin: orientare sau organizare pricepută, respectuoasă, coerentă, decentă, care să nu atenteze nejustificat la buzunarul dezumflat al multora dintre noi. Să mă explic în continuare. Am eliberat, cum spuneam, offline, sute de reţete, dându-ne seama noi, prescriptorii, mai repede decât păstorii noştri, că preţul consumabilelor, necalculat încă, ne deschide o şi mai neagră perspectivă. Fiecare reţetă prescrisă are o soartă incertă, care se clarifică la farmacii. Hazardul – iar hazardul! – va decide dacă pacientul a nimerit unde trebuie sau nu.
   Imperfecţiuni multiple, care îi descalifică pe cei care le-au ignorat din nepricepere (cazul multora), din comoditate, din lipsă de respect pentru o iniţiativă bună la origine, din veşnicul şi incurabilul „vom vedea“, „văzând şi făcând“ etc. Probabil că lucrurile se vor aşeza şi vor devoala şi hibele conceptuale, dacă sunt.
   O altă problemă dătătoare de fiori este incapacitatea aproape concertată şi prelungită de a refuza dialogul cu practicienii. Legiuitori şi demnitari, consilieri, coborâţi printre medicii practicieni, nerefuzându-vă o privire, o părere, un dialog nepregătit, neanunţat, plin de bună-credinţă, fără iz politic sau diletanţi prin preajmă. Aşa veţi constata cât de calificaţi şi dedicaţi sunt cei care ar trebui să aplice legile pe care le emiteţi.
   Citându-l cu umilinţă pe Eminescu („A discuta cu ignoranţa...“, Timpul, 26 aprilie 1881, în Opere vol. XII), închei temându-mă de veşnicia afirmaţiei: „De câte ori vom deschide istoria, vom vedea că statele scad şi mor prin demagogie sau despotism“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe