Newsflash
OPINII

Cine suportă costurile fumatului?

de Dr. Aurel F. MARIN - apr. 3 2014
Cine suportă costurile fumatului?
   Astăzi, 28 martie a.c., pe site-ul revistei Lancet, au fost publicate online rezultatele unei metaanalize privind efectele… legislaţiei asupra sănătăţii perinatale şi a copilului (Been şi colab., 2014). Conform acestora, adoptarea unei legislaţii antifumat se asociază cu reduceri substanţiale ale numărului de naşteri premature şi de prezentări la spital pentru astm bronşic. Concluziile vin în sprijinul recomandărilor OMS, de a crea medii fără tutun, recomandări la care România nu a aderat, din păcate, decât parţial.
   Editorialul semnat de doi universitari californieni, publicat simultan (Kalkhoran şi Glantz, 2014), demontează şi argumentele „economice“ vehiculate – cu patos – inclusiv în România (mai ţineţi minte pseudo-disputa Nicolăescu vs. Vosganian, câştigată clar de industria tutunului?). Astfel, între 1989 şi 2008, implementarea în California a programului de control al tutunului a costat 2,4 miliarde de dolari, dar a avut ca rezultat economii de 243 de miliarde de dolari (sic!) în sistemul de sănătate, adică, în termeni de profit, un câştig de 100 la 1! „Costul“ real – citim în Lancet – este plătit de politicieni, care trebuie să ţină piept companiilor din industria tutunului şi lobbyului făcut de acestea.
   Am adăuga, totuşi, excepţia românească: costurile sunt plătite de populaţie şi de sistemul de sănătate într-o ţară în care principala metodă de îmbogăţire este să lucrezi în administraţia publică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe