Newsflash
OPINII

Argumente pentru o lege corectă

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - dec. 5 2011
Argumente pentru o lege corectă
   Într-o întâlnire premergătoare unei emisiuni de televiziune, în camera în care mă aflam, eram doar doi nefumători şi patru fumători activi. Printre aceştia, care şi-au aprins ţigările fără să ceară permisiunea de a fuma, era şi o gravidă în primele luni de sarcină. După ce camera s-a îmbâcsit de fum, discuţia a alunecat încet, plecând de la boli, la dreptul fumătorului de a fuma, de a nu fi încorsetat în legi. Acest mod agresiv de a pune problema m-a făcut să reflectez şi să pun pe hârtie care ar fi potenţialele argumente pentru a avea şi în România o lege corectă de protecţie a nefumătorului şi, de ce nu, şi a „fumătorului“ activ.
   Argumente politice: • este un mod de a avea grijă de sănătatea populaţiei • acei reprezentanţi ai puterii sau opoziţiei care vor susţine această lege vor dovedi că de fapt încearcă să protejeze cele două treimi din locuitorii ţării de pericolele fumatului pasiv • suntem o ţară prea săracă pentru a ne permite să încărcăm nota de plată a serviciilor de sănătate cu tot ce presupune multitudinea de boli induse sau agravate de fumat.
   Argumente economice: • bugetul redus pentru sănătate poate fi degrevat prin această evitare a bolilor induse de fumatul pasiv • evitarea unor costuri directe şi indirecte legate de locuri de muncă fără fumat, de la zile de absenteism la serviciu, timpi „arşi“ cu pauzele de ţigară, uzura mobilierului şi computerelor, până la decesele premature, în plină activitate.
   Argumente ştiinţifice: • referitor la nocivitatea fumatului pasiv există foarte multe dovezi, de la făt, nou-născut, tânăr, până la adult (sute de mii de articole). Există dovezi potrivit cărora interdicţiile privind fumatul au un impact pozitiv asupra sănătăţii prin reducerea consumului şi a expunerii.
   Deşi ar putea dura 20–30 de ani până la obţinerea unei imagini complete, dovezile din ţările libere de fumat sunt încurajatoare: calitatea aerului în interior s-a îmbunătăţit dramatic după intrarea în vigoare a interdicţiilor privind fumatul, cu o reducere de 83% şi 86% în concentraţiile de pulberi în suspensie în barurile irlandeze şi, respectiv, scoţiene. O mai bună calitate a aerului a condus la o scădere semnificativă a numărului de atacuri de cord: cu 11% mai puţine în Irlanda şi Italia, o scădere de 17% în Scoţia şi reduceri chiar mai mari în anumite jurisdicţii din SUA. De asemenea, numeroase studii au arătat îmbunătăţiri semnificative în sănătatea respiratorie a lucrătorilor din sectorul hotelier ca rezultat al legilor privind mediile libere de fumat. Există, de asemenea, rapoarte conform cărora politicile privind mediile libere de fumat au redus consumul de tutun şi i-au încurajat pe fumători să renunţe. Avem exemple concludente din 15 ţări unde deja funcţionează aceste legi.
   Până în prezent, 15 state membre ale Uniunii Europene au promulgat legi care protejează cetăţenii faţă de expunerea la fumul de tutun, într-o manieră cuprinzătoare. În Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Spania şi Ungaria există interdicţii totale de a fuma în toate spaţiile publice închise şi la locurile de muncă, inclusiv în baruri şi restaurante. Italia, Suedia, Malta, Letonia, Finlanda, Slovenia, Franţa, Ţările de Jos, Cipru şi Polonia au introdus o legislaţie împotriva fumatului, permiţând, totuşi, amenajarea de spaţii închise speciale pentru fumat. Lista se completează de la o zi la alta. În celelalte state membre, legile privind mediile libere de fumat exceptează anumite locuri publice, precum barurile şi restaurantele. Legislaţia actuală de protejare a cetăţenilor faţă de fumul de tutun, pentru fiecare stat membru UE, poate fi consultată la adresa http://ec.europa.eu/health/tobacco/law/free_environments/index_en.htm
   Pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor, aceste legi trebuie să fie aplicate efectiv. Dacă nu sunt aplicate corespunzător de autorităţile naţionale, chiar şi dispoziţiile stricte privind mediile libere de fumat nu asigură protecţie faţă de expunerea la fum de tutun la locurile de muncă interioare şi în spaţiile publice. Jumătăţile de măsură la o astfel de lege nu sunt bune. Totodată, nu s-a demonstrat că ar falimenta restaurantele (exemplu: New York), în plus nu vor mai apărea afecţiuni profesionale la barmani, ospătari etc. Peste 80% din locuitorii acestei ţări s-au exprimat în favoarea unei astfel de legi.
   Unele ţări au mers chiar mai departe din punct de vedere legislativ. Mai multe state şi-au înteţit eforturile, pentru a le oferi cetăţenilor medii libere de fumat după Ziua mondială fără tutun de anul trecut. Ungaria, de exemplu, a adoptat o legislaţie cuprinzătoare privind mediile libere de fumat în aprilie 2011. Fumatul va fi interzis în toate spaţiile publice şi locurile de muncă închise, inclusiv în spaţiile de cazare şi în transportul public, începând din ianuarie 2012. Unele spaţii deschise (staţiile de autobuz şi locurile de joacă) vor fi şi ele cuprinse în centrul unei zone cu raza de cinci metri. Un alt exemplu este Spania, unde, în ianuarie 2011, a intrat în vigoare o nouă lege care extinde interdicţia pentru fumat la toate locurile publice, inclusiv baruri, restaurante, discoteci, spaţii de distracţie şi terminale de transport public. De asemenea, fumatul este interzis în locurile de joacă şi zonele exterioare de îngrijire a sănătăţii, precum şi în instituţiile educaţionale, cu excepţia celor dedicate exclusiv educaţiei pentru adulţi. În Bavaria, după un referendum încununat cu succes în iulie 2010, a intrat în vigoare o interdicţie completă a fumatului în toate barurile şi restaurantele.
   În plus, prima lege naţională destinată să pună capăt complet utilizării produselor din tutun a intrat în vigoare în Finlanda în septembrie 2010, cu dispoziţii prin care se interzice prezentarea la vânzare a oricăror produse din tutun şi toate maşinile de vânzare; totodată, se extinde interdicţia fumatului la facilităţile exterioare şi la camerele de hotel.
   Mai există un ultim argument, care poate fi decisiv: printr-o lege corectă, dovedim şi noi Uniunii Europene că România doreşte să facă paşi serioşi către o legislaţie completă, fără goluri legislative care să necesite intervenţii ulterioare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe