Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Apel la solidaritate: Testaţi! Testaţi! Testaţi!

Viața Medicală
Biroul executiv CMMB vineri, 4 februarie 2022

Medicii din spitale au nevoie de sprijinul colegilor din cabinetele medicinei de familie. De aceea, facem un apel către medicii de familie: Testaţi! Testaţi! Testaţi!

testMedicii aflaţi în contact direct cu persoane potenţial contaminante au fost expuși celui mai mare risc de infectare cu SARS-CoV-2, iar capacitatea de testare în ţara noastră a fost redusă, din păcate. Au fost obligaţi să lucreze ore în șir în condiţii inumane, zi după zi, sufocaţi în combinezoane de protecţie pentru a nu ajunge să fie sufocaţi de pneumonia COVID-19.

Pacienţii cu afecţiuni cronice au suferit, la rândul lor, din cauza lipsei testelor, care a blocat activitatea spitalelor, privându-i de tratament și de sprijin medical, lăsând nedescoperite boli grave, într-un stadiu tratabil.

Știm cu toţii prin ce am trecut în ultimii doi ani, ne amintim cu groază de asediul la care am fost supuși în valurile precedente ale pandemiei. Sindromul burnout, de epuizare fizică și emoţională, a afectat viaţa medicilor, dar și capacitatea sistemului sanitar de a răspunde solicitărilor.

Pentru că, să recunoaștem, prin efortul profesioniștilor din sistem și prin sacrificii personale este compensată lipsa de resurse și investiţii din domeniu. Sperând să nu mai trecem prin momente dificile, ca în 2020 și 2021, am salutat iniţiativele menite să scadă presiunea pe asistenţa spitalicească sau pe cea de urgenţă.

Centrele de evaluare, intrate de curând în contract cu casele de asigurări, pot fi o soluţie, evitând internările atunci când este posibil tratamentul ambulatoriu. Am salutat dublarea numărului de teste efectuate zilnic, în ianuarie, faţă de cel mai mare număr de teste efectuate într-o zi, anul trecut (peste 120.000 faţă de 50.000).

De asemenea, considerăm că funcţionarea unor centre de recoltare cum sunt cele organizate în curtea unor spitale din București ar putea reprezenta un model pentru întreaga ţară, cu condiţia ca Direcţiile de Sănătate Publică să aibă capacitatea administrativă necesară coordonării unui astfel de sistem.

Gândite ca un ajutor de weekend pentru medicii de familie, aceste centre au ajuns rapid să recolteze o mare parte a probelor care sunt testate gratuit în sistemul public. Era absolută nevoie ca Serviciului de Ambulanţă
București-Ilfov să-i fie ușurată sarcina recoltării de probe de la domiciliu, căci exista riscul blocării acestuia doar pentru testarea COVID.

Din datele prezentate de autorităţi, rezultă însă că în sistemul de medicină de familie sunt realizate puţine teste rapide. În cazul pacienţilor simptomatici, un test pozitiv antigen confirmă diagnosticul COVID, testul PCR fiind necesar doar în cazul unui test antigen negativ.

În această criză, mai mult ca oricând, medicii din spitale au nevoie de sprijinul colegilor din cabinetele medicinei de familie. De aceea, facem un apel către medicii de familie: Testaţi! Testaţi! Testaţi! Este nevoie de solidaritate colegială, doar împreună putem reuși să răspundem așteptărilor societăţii.

Citiți și: Despre plagiat și plagiatori

Etichete: infectare cu SARS-CoV-2 capacitate de testare burnout centre de recoltare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC