Newsflash
Internaționale

OMS: serviciile medicale esențiale, în continuare perturbate de pandemie

de Florentina Ionescu - feb. 8 2022
OMS: serviciile medicale esențiale, în continuare perturbate de pandemie

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă, amintind că serviciile medicale esențiale sunt în continuare perturbate în pandemie.

Chiar dacă au trecut doi ani de la debutul pandemiei, sistemele de sănătate din lume încă se confruntă cu provocări uriașe în ceea ce privește furnizarea serviciilor medicale esențiale, se arată într-un comunicat al OMS.

Perturbările – încă în desfășurare – au fost raportate în peste 90% dintre țările care au făcut parte dintr-un sondaj de opinie al OMS cu privire la continuitatea serviciilor medicale esențiale în timpul pandemiei de COVID-19. 

raport oms provocari pandemie februarie 2022

Țările au raportat perturbări în ceea ce privește serviciile medicale pentru toate zonele majore ale Sănătății, inclusiv sănătatea sexuală, reproductivă, a mamei, a nou-născutului, a copilului și a adolescentului, imunizare, nutriție, îngrijirile acordate persoanelor cu cancer, sănătate mintală, tulburări neurologice și tulburări asociate abuzului de substanțe, HIV; hepatită, tuberculoză, malarie, boli tropicale neglijate și îngrijirea persoanelor vârstnice. În plus, chiar dacă vaccinarea împotriva COVID-19 a câștigat teren, perturbările apărute în campaniile de vaccinare au fost raportate în ceea ce privește serviciile de imunizare de rutină. 

Citiți și: Servicii de telemedicină, pentru pacienții din nord-estul României 

Rezultatele acestui sondaj recent, realizat la sfârșitul anului 2021, sugerează că sistemele de sănătate din toate regiunile și din toate țările, cu toate nivelurile de venituri, continuă să fie sever afectate, și aproape că nu s-au observat îmbunătățiri în acest sens de la începutul anului 2021, când a fost realizat sondajul anterior, precizează OMS.

Toate sectoarele din domeniul sănătății continuă să fie afectate de pandemie

Țările au raportat perturbări și dificultăți în toate sectoarele din domeniul sănătății și al îngrijirilor medicale. În mai mult de jumătate dintre țările care au participat la sondaju, multe persoane încă nu au putut să acceseze îngrijirile medicale primare necesare. Deficite semnificative au fost raportate și în îngrijirile medicale de urgență, în special având în vedere impactul pandemiei asupra persoanelor cu nevoi urgente în ceea ce privește sănătatea.

36% dintre țările participante au raportat perturbări la nivelul serviciilor de ambulanță; 32% au raportat provocări în ceea ce privește departamentele de servicii medicale de urgență de 24 de ore; oar 23% dintre țări au raportat perturbări în acordarea intervențiilor chirurgicale de urgență. 

Vă recomandăm și: Ziua Națională a Psihologului: Specialiștii cer servicii psihologice decontate 

Intervențiile chirurgicale la alegere au fost întrerupte în 59% dintre țări, ceea ce poate avea consecințe mari asupra sănătății, întrucât pandemia de COVID-19 continuă.

Deficitele au rămas o mare problemă

Deși țările continuă să se confrunte cu provocări pentru a menține furnizarea serviciilor medicale esențiale, 92% dintre țări au raportat carențe în ceea ce privește accesul la echipamente esențiale pentru COVID-19, inclusiv când este vorba despre instrumente pentru diagnosticarea COVID-19, tratamente, vaccinuri și echipament de protecție personală (PPE).

Sondajul de opinie a mai scos la iveală problemele cu care se confruntă lucrătorii sanitari în pandemia de COVID-19, cel mai probabil cauzate de faptul că personalul medical se confruntă cu extenuarea, că medicii și asistentele sunt infectați cu SARS-CoV-2 sau că sunt nevoiți să părăsească locul de muncă.

Provocările în ceea ce privește forța de muncă în domeniul sănătății au fost raportate de 56% dintre țări pentru diagnostic și testare; 64% dintre țări s-au referit la metodele terapeutice și la tratamentele pentru COVID-19 ca fiind provocări; iar 36% dintre țări au amintit despre provocarea reprezentată de distribuirea și folosirea PPE.

Mai multe detalii despre acest raport găsiți pe site-ul www.who.int și aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe