Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a subliniat necesitatea ca Europa să nu lase garda jos, într-o perioadă în care numărul cazurilor de COVID-19 şi cel al cazurilor de gripă au început să crească.
A fost dat exemplul poliomielitei pentru a justifica necesitatea vaccinării, informează AFP și Agerpres.
Nu este momentul să ne relaxăm”, a declarat directorul regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, într-o conferinţă de presă online.
La începutul toamnei, regiunea europeană, care grupează 53 de ţări - dintre care unele se află în Asia Centrală -, a devenit din nou centrul pandemiei de coronavirus, numărând 60% din noile cazuri de COVID-19 detectate la nivel mondial.
În paralel, a fost înregistrat şi un vârf al cazurilor de gripă sezonieră.
Odată cu noul val de COVID-19, numărul deceselor şi cel spitalizărilor la terapie intensivă au crescut doar foarte puţin, a subliniat OMS, care insistă asupra legăturii pe care o are această situaţie cu vaccinarea împotriva noului coronavirus.
Vaccinarea rămâne unul dintre instrumentele noastre cele mai eficiente împotriva gripei şi a COVID-19”, a declarat Hans Kluge.
Responsabilii OMS s-au mai referit la răspândirea virusului poliomielitic.
Peste tot în lume, dacă îi abandonăm pe unii oameni, virusul poliomielitei este un foarte bun barometru pentru a ne spune care sunt acei oameni. Este vorba despre grupuri de populaţie slab deservite, pentru că, dintr-un motiv sau din altul, nu au fost acoperite de recomandarea OMS privind obţinerea unei acoperiri vaccinale de 95%”, a a declarat Siddhartha Datta, expert în cadrul OMS Europa.
Niciun caz de virus natural al poliomielitei nu a fost raportat în Europa de peste 20 de ani.
Nu este însă ceva pe care am putea să-l considerăm un bun dobândit”, a ținut să sublinieze Hans Kluge.
La nivelul întregii regiuni europene, administrarea celei de-a treia doze a vaccinului împotriva poliomielitei a scăzut cu 1% între 2019 şi 2020. În 2021, doar 25 dintre cele 53 de state membre au atins pragul de 95% de acoperire vaccinală împotriva poliomielitei.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe