Newsflash
Știri

OMS a publicat noile tulpini gripale pentru vaccinurile din sezonul 2023 – 2024

de L. Budin - apr. 27 2023
OMS a publicat noile tulpini gripale pentru vaccinurile din sezonul 2023 – 2024

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării, compania Viatris anunță începerea pregătirilor pentru vaccinul gripal 2023-2024

În Săptămâna Mondială a Imunizării (24-30 aprilie) specialiștii din întreaga lume readuc pe agendă rolul crucial al vaccinării în prevenirea anumitor boli la copii și adulți, inclusiv în prevenirea gripei. Din cauza naturii în continuă evoluție a virusurilor gripale, actualizările la timp ale tulpinilor din vaccinurile gripale sunt esențiale pentru ca acestea să fie eficiente. 

Citiți și: Recomandări de la UE pentru componența vaccinului gripal pentru sezonul 2023-2024 

vaccin-gripal

An de an, vaccinurile gripale sunt formulate și produse în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). La sfârșitul unei întâlniri de informare de patru zile, OMS a anunțat compoziția actualizată a vaccinurilor gripale pentru sezonul gripal 2023-2024 în Emisfera Nordică, se arată într-un comunicat.

Tulpinile gripale alese pentru a fi utilizate în vaccinurile gripale tetravalente pentru sezonul viitor ar trebui să conțină următoarele:

  • A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09 – tulpină similară;
  • A/Darwin/9/2021 (H3N2) – tulpină similară;
  • B/Austria/1359417/2021 (linia B/Victoria) – tulpină similară;
  • B/Phuket/3073/2013 (linia B/Yamagata) – tulpină similară.

În privința procesului de fabricație a vaccinurilor gripale, o metodă folosită cu succes de peste 70 de ani este cea bazată pe cultivarea de ouă de găină fertilizate. Aceste vaccinuri sunt în continuare cele mai comune, iar eficacitatea și siguranța lor sunt susținute de numeroase studii clinice și practice de-a lungul anilor.

Sezonul gripal recent ne-a reamintit că nu doar COVID-19 este o problemă. După două ierni în care precauțiile pandemice au atenuat gripa, ultimele luni au arătat că aceasta rămâne o amenințare majoră pentru sănătatea publică, suprasolicitând spitalele și costând mii de vieți ale persoanelor nevaccinate”, se mai subliniază.

Vaccinarea anuală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei și a complicațiilor sale severe.

Persoanelor vulnerabile li se recomandă insistent să se vaccineze. Acestea includ persoanele în vârstă (inclusiv cele peste 65 de ani), femeile însărcinate, copiii cu vârste între 6 luni și 5 ani, persoanele cu boli cronice și lucrătorii din domeniul sănătății”, se mai arată.

Rata vaccinării antigripale este mult sub obiectivul OMS, iar un nivel mai ridicat de imunizare este necesar pentru o protecție mai bună împotriva bolii în întreaga Europă.

Viatris anunță începerea pregătirilor pentru asigurarea necesarului cu vaccinul său gripal tetravalent pentru sezonul 2023-2024, conform cu recomandările actualizate ale OMS. Compania răspunde prompt anunțului privind noile tulpini gripale și lucrează pentru a aborda provocarea imunizării în sezonul următor, prin furnizarea la timp a vaccinului gripal în România, se precizează în comunicat.

Vaccinul nostru gripal s-a dovedit a fi eficient în prevenirea gripei, având un profil bine cunoscut de siguranță și tolerabilitate, așa cum confirmă ultimele 10 sezoane gripale consecutive din România, în care acesta a fost cel mai utilizat vaccin gripal prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății. În cadrul angajamentului nostru de a contribui la protecția împotriva gripei sezoniere, am început deja procesul de producție pentru a furniza vaccinul nostru înaintea următorului sezon gripal. Salutăm obiectivul Ministerului Sănătății de creștere a ratei de vaccinare la care putem contribui substanțial, având un raport cost-eficiență favorabil. Astfel, vaccinul gripal Viatris este vaccinul pe care se poate baza întreaga familie, începând cu vârsta de 6 luni până la vârstnicii de peste 65 de ani, contribuind la extinderea viabilă și sustenabilă a imunizării gripale în țara noastră”, a declarat Dana Duma Inczeffi, Country Manager Viatris România.

„Viața cu insuficiență cardiacă”, un nou ghid realizat de COPAC

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe