Newsflash
Internaționale

Polimedicația poate crește riscul de demență

de Florentina Ionescu - oct. 25 2022
Polimedicația poate crește riscul de demență

Atunci când un pacient ia mai multe medicamente, acest factor ar putea să îi crească riscul de a dezvolta demență, arată o cercetare.

Utilizarea mai multor medicamente pe bază de prescripție medicală, cunoscută sub numele de polimedicație, este asociată cu un risc crescut de reacții adverse și de interacțiuni între diferitele medicamente. Acum, studiile sugerează că polimedicația (utilizarea simultană a mai multe medicamente) este asociată și cu un risc crescut de demență. Dar tiparul utilizării medicamentelor în rândul pacienților seniori înainte de diagnosticul de demență nu este încă bine caracterizat ori definit. 

medicamente companie farma zentiva top employers

Un studiu recent, publicat în jurnalul „Aging and Disease” a folosit algoritmi de învățare automată pentru a caracteriza modificările apărute în tiparele utilizării medicației și apariției în același timp a bolilor cronice, pe parcursul unei perioade de 20 de ani înainte de un diagnostic de demență, scrie Medical News Today.

Rezultatele studiului au arătat că tiparele utilizării meicației au fost similare pe măsură ce subiecții s-au apropiat de data diagnosticului lor, lucru care subliniază nevoia de a găsi o abordare mai integrată de îngrijire a persoanelor cu demență.

„Având în vedere creșterea numărului de cazuri de demență la nivel internațional, nevoia de a înțelege modul în care aceste tipare ale polimedicației evoluează înainte și după un diagnostic de demență este importantă pentru a pune la cale un program sigur de tratament pentru fiecare pacient în parte”, a declarat autorul principal acestui studiu, Shang-Ming Zhou, profesor de e-Health la School of Nursing and Midwifery din cadrul Universității Plymouth din Marea Britanie.

Totodată, autorul principal al studiului a amintit că obiectivul principal al acestui studiu a fost de a ajuta doctorii să găsească modalități mai bune de a prescrie multiple substanțe în ce privește medicația sigură pentru pacientul cu demență și fără a se reduce eficacitatea substanțelor medicamentoase.

„Folosirea învățării automate (machine learning – n.red.) a fost vitală în sensul că ne-a ajutat să înțelegem cum se dezvoltă aceste tipare. Și noi sperăm că acum putem utiliza aceste cunoștințe pentru a trata pacienții”, a afirmat Shang-Ming Zhou.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au examinat tiparele polimedicației, definite ca fiind aportul de trei sau mai multe medicamente, pe o perioadă de 20 de ani înainte de a se stabili un diagnostic de demență în cazul a 33.451 de persoane.

Cercetătorii au folosit dosarele medicale electronice de la furnizorii de servicii medicale primare, pentru a obține date cu privire la medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală și la diagnosticul bolilor în perioada de 20 de ani de dinainte de diagnosticul de demență.

Perioada de 20 de ani ce a precedat diagnosticul de demență a fost împărțită în patru segmente, a câte 5 ani fiecare.

Cercetătorii au descoperit că prevalența ca persoanele din studiu să folosească trei sau mai multe medicamente a crescut o dată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce acești oameni se apropiau de data la care a fost stabilit diagnosticul de demență.

Proporția de persoane cu demență care foloseau trei sau mai multe medicamente a crescut de la 5,5% cu o perioadă de 16 până la 20 de ani înainte de diagnosticul de demență, la 82% în perioada de 5 ani care preceda stabilirea acestui diagnostic.

Cercetătorii au folosit apoi algoritmi din inteligența artificială pentru a identifica grupurile de medicamente care au fost cel mai des folosite împreună, în fiecare dintre cele patru perioade de câte 5 ani. De exemplu, în perioada de 5 ani de dinaintea stabilirii diagnosticului de demență, cercetătorii au identificat trei tipare distincte.

Primul grup s-a referit la 66% dintre subiecți și a inclus medicamente pentru infecții respiratorii și infecții ale tractului urinar, osteoartrită și alte condiții asociate, și boli cardiovasculare.

Al doilea grup s-a referit la 22% dintre participanți și a inclus medicamentele prescrise pentru diabet, depresie și anxietate, pe lângă medicamentele prezente în primul grup.

Al treilea grup a fost cel ce reprezenta 2% dintre participanți și a inclus medicamentele prescrise pentru osteoartrită și condițiile asociate ei.

Printre aceste grupuri, cercetătorii au descoperit medicamente despre care s-a demonstrat că interacționează unele cu alte sau că agravează simptomele altor boli cronice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe