Newsflash
OPINII

O crimă (aproape) perfectă

de Dr. Gabriel DIACONU - aug. 18 2023
O crimă (aproape) perfectă

Asta se petrece sub ochii noștri de mai mulţi ani, de când curentul antivaccinal și-a găsit, în contextul pandemiei de COVID-19, mediul de cultură propice. Lucruri altfel rezonabile într-un context de criză.

Goana către găsirea de soluţii, tratamente, mijloace de-a rezolva o potenţială catastrofă planetară a fost exploatată dibaci de pastorii îndoielii. Au luat fricile oamenilor, dar și lipsa de educaţie formală în ceea ce privește știinţa, pe care le-au transformat într-o veritabilă armă psihologică de distrugere în masă.

Ar fi ușor să-i lăsăm unde sunt, în zona veșnic mocirloasă a teoriei conspiraţiei. La acest moment, privind datele brute agregate, șapte din zece pământeni au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID, în cei mai bine de 2,5 ani de la administrarea primelor doze. A fost o victorie pentru umanitate, dar o victorie amară, dureroasă, și care ne-a lăsat mai vulnerabili decât eram înainte.

Pentru că, privind înainte, rănile pandemiei fac reacţia multor oameni la noi campanii de vaccinare sau la modele de politici de sănătate a populaţiei cât privește vaccinarea să fie reflexă, uneori de intensitate fobică. Aveam și înainte oameni care nu-și făceau, spre exemplu, vaccinul gripal sezonier „pentru că și l-au făcut o dată și după aia au răcit zdravăn”. Povestea era, în schimb, limitat radioactivă, poate era menţionată discret. Nu era un testimonial al „revoluţiei” împotriva „diavolilor din medicină” care caută „să ne otrăvească”.

Avem clar de-a face cu un curent subteran de spaimă, teroare și sechele post-COVID, care nu ţin de patogenul însuși, cât de starea de spirit a anilor 2020 și 2021. Acești doi ani au intrat deja în strata geologică a omenirii. Nu vom (mai) putea vorbi de vaccinare fără să remediem cicatricile lăsate de campaniile de vaccinare, dar mai ales propaganda vehementă împotriva acestora dusă la nivel de război hibrid, dezinformare și împrăștierea terorii.

Ca unul dintre veteranii acestui subiect, alături de o mână de oameni din România care militează, de atâţia ani, pentru o strategie coerentă vaccinală pe termen lung a românilor, o spun clar și răspicat: medicii sunt avanpostul. Fără unitate, comuniune medicală și fără educaţia în primul rând a personalului sanitar până la ultimul brancardier cât privește vaccinurile, suntem sortiţi eșecului. Putem să facem oricâţi fluturași, putem să punem oricâte cartoane la televizor, dar dacă nu vom acţiona, profesional, la unison, uzura morală a societăţii, dar și vaccinofobia vor continua, treptat, să erodeze bariera noastră de apărare la viitoare epidemii.


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe