Newsflash
Internaționale

Noua Zeelandă: interdicție progresivă privind fumatul

de L. Budin - dec. 14 2022
Noua Zeelandă: interdicție progresivă privind fumatul

Potrivit textului adoptat recent de Parlamentul neozeelandez, vârsta legală de la care o persoană are voie să fumeze va fi ridicată în fiecare an.

Din 2023, Noua Zeelandă va implementa progresiv o interdicţie privind fumatul, prin împiedicarea, pe termen nelimitat, a oricărei persoane născute după anul 2008 să cumpere ţigarete, precum şi prin reducerea cantităţii de nicotină din produsele aflate la vânzare, informează AFP și Agerpres

fumatori-covid

Aceste dispoziţii reprezintă etape „spre un viitor fără fumat”, a declarat ministrul neozeelandez Ayesha Verrall, aflată la originea iniţiativei legislative.

Mii de persoane vor trăi mai mult şi vor avea o sănătate mai bună, iar sistemul de sănătate va beneficia de un surplus de 5 miliarde de dolari neozeelandezi (3 miliarde de euro), întrucât nu va mai fi nevoit să trateze bolile provocate de fumat, precum numeroase tipuri de cancer, crize cardiace, accidente vasculare cerebrale şi amputaţii”, a declarat ministrul.

Rata adulţilor fumători este deja relativ mică în Noua Zeelandă, unde a scăzut până la 8%.

Textul adoptat marţi şi intitulat „Medii fără fumat” doreşte să reducă această rată sub pragul de 5% până în 2025.

Numărul comercianţilor autorizaţi să vândă produse pe bază de tutun va fi redus la 600, o scădere considerabilă în raport cu cei 6.000 care există în prezent în această ţară.

De asemenea, cantitatea de nicotină va fi „redusă până la niveluri care nu mai generează dependenţă”, a adăugat Ayesha Verrall.

Vocile care critică noua lege spun însă că aceasta ar putea să alimenteze o piaţă ilegală şi nereglementată a produselor pe bază de tutun.

În noul text de lege, nicio interdicţie nu vizează ţigaretele electronice.

Medicament experimental pentru colesterolul „rău”, în teste pe șoareci

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe