Newsflash
Cultură

Ne-a părăsit încă o stea: Valeria Seciu!

de Candid STOICA - sept. 16 2022
Ne-a părăsit încă o stea: Valeria Seciu!

Plecarea Valeriei Seciu dintre noi lasă un gol imens scenei teatrului românesc. Dar numele ei va rămâne pentru totdeauna între nemuritorii Teatrului Românesc.

Timpul seceră necruţător vieţile marilor artiști ajunși la maturitate. Valeria Seciu s-a arătat a fi o stea de primă mărime chiar de la absolvirea Institutului de Teatru. L-a avut profesor pe A. Pop Marţian și asistent pe viitorul ei soţ: Octavian Cotescu.

Valeria Seciu

Un trup mignon, care părea firav, o fire reticentă, o voce caldă și catifelată, o sensibilitate reţinută, care prevestea izbucniri pătimașe, o inteligenţă artistică deosebită, o seriozitate rară în a aborda actul artistic au impus-o de la început în prim-planul vieţii artistice.

A fost preluată chiar de la început de Teatrul Naţional să interpreteze, alături de Ion Caramitru, rolul Veronicăi Micle în spectacolul „Eminescu”. A fost apoi abordată și chiar disputată de mari regizori care i-au oferit roluri în diverse spectacole importante. Nu a lipsit de pe afișele cinematografiei noastre, din spectacolele de teatru ale Televiziunii Române sau ale radioului naţional.

Roluri memorabile

După plecarea de la Teatrul Naţional din București (1978), Valeria Seciu a activat la Teatrul Mic, unde a dat viaţă multor eroine ale dramaturgiei universale și naţionale, cărora le-a dat o culoare absolut personală. Sunt roluri care încă persistă în memoria publicului, așa cum au fost: Margareta din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov (regia Cătălina
Buzoianu), Cordelia din „Regele Lear” (regia Radu Penciulescu), Regina din „Hamlet” de Shakespeare (regia Liviu Ciulei), Arkadina în „Pescărușul” de A.P. Cehov (regia Cătălina Buzoianu), Doamna Bering în spectacolul „Spirit” (regia Cătălina Buzoianu).

Nu semăna cu nimeni (cu marile actriţe de altădată), iar stilul ei de interpretare, prin magnetismul dramatic ce-l declanșa, era absolut unic. Poate nicio actriţă din epoca modernă n-a impresionat atât de mult prin arta ei, așa cum a făcut Valeria Seciu.

Cel de Sus să aibă grijă de sufletul ei!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe