Newsflash
Cultură

Muzeul Amintirilor din Comunism a împlinit un an de la înfiinţare

de Florentina Ionescu - apr. 3 2023
Muzeul Amintirilor din Comunism a împlinit un an de la înfiinţare

Primul muzeu interactiv dedicat vieţii cotidiene în România comunistă a împlinit un an la începutul lunii aprilie.

Colecţia permanentă a Muzeului Amintirilor din Comunism (MAdC) este compusă din sute de obiecte şi poveşti scrise de oamenii obişnuiţi, ce completează datele istorice şi oferă o radiografie completă a societăţii româneşti sub regimul comunist, se arată într-un comunicat de presă preluat de AGERPRES

muzeul amintirilor din comunism

„Sărbătorim un an în care am reuşit să aducem o idee mai departe, cu eforturi şi determinare, şi să creăm un muzeu original, care este pus în serviciul societăţii. Rolul pe care MAdC îl are în prezent depăşeşte barierele clasice, de informare, educare şi impulsionare a turismului, şi îşi aduce contribuţia la îmbunătăţirea vieţii unor categorii defavorizate. Acest prim an este un succes pentru noi şi o încununare a tuturor eforturilor de până acum. Ne dorim să continuăm dezvoltarea, să atragem şi mai mulţi vizitatori, şi să devenim un model pentru viitoare iniţiative de antreprenoriat social”, a declarat Alina Beteringhe, cofondatoare MAdC.

Expoziţie temporară aniversară

Pentru a marca primul an de la deschidere, muzeul organizează o expoziţie temporară aniversară, o documentare fotografică a etapelor, de la idee la implementare.

Pe lângă fotografiile şi mărturiile fondatoarelor, MAdC îşi doreşte să celebreze şi publicul, expunând o selecţie de instantanee ale vizitatorilor, preluate de pe canalele de social media. Pe parcursul lunii aprilie, MAdC va publica şi o serie de articole dedicate colaboratorilor şi partenerilor.

„Ne bucurăm să putem facilita accesul publicului la poveşti şi întâmplări foarte personale, pe care nu le-am găsi în cărţi de istorie. Suntem recunoscători partenerilor şi comunităţii pentru tot sprijinul de până acum şi dorim să le mulţumim celor care continuă să răspundă campaniei de colectare, să îşi destăinuie istoria personală şi să renunţe la obiecte dragi, de care îi leagă atâtea amintiri. Aniversarea de un an o dedicăm şi vizitatorilor noştri, care ne-au fost ambasadori, promovându-ne în mediul virtual, postând imagini din muzeu şi oferindu-ne recenzii. În semn de mulţumire, vom include în această expoziţie temporară imaginile lor captate în muzeu”, a spus Ioana Bejan Roată, fondatoare MAdC.

Peste 15.000 de vizitatori

În primul an de la înfiinţare, muzeul a avut peste 15.000 de vizitatori, români şi străini, atraşi de conceptul inedit al expoziţiei permanente, cât şi de seria de evenimente organizate de MAdC.

În perioada 2022 - 2023, au avut loc peste 60 de evenimente dedicate jocurilor de societate, copilăriei sau proiecţiilor de filme, alături de Asociaţia Culturală ARTBURG şi de KineDok.

Totodată, în spaţiul dedicat din cafeneaua muzeului, MAdC a organizat nouă expoziţii temporare împreună cu muzee, instituţii şi artişti români, prin care a oferit o experienţă ce vizează o serie largă de registre ale vieţii în comunism, de la artă şi apariţii în presă, la cultul personalităţii lui Ceauşescu, de la politică şi opresiunea regimului, la revoltele populaţiei.

Misiune socială

2022 a fost şi anul în care MAdC şi-a început misiunea socială, aceea de a sprijini copii din grupuri vulnerabile şi a-i integra în comunitate prin programe dedicate. În primele 18 evenimente, reprezentând excursii, vizite la muzee şi alte activităţi, au participat peste 300 de copii.

Aceste acţiuni sociale sunt finanţate din profitul obţinut prin vânzarea biletelor de vizitare şi a produselor de la cafenea şi gift-shop.

Totodată, muzeul este un punct de sprijin pentru organizaţiile non-guvernamentale, spaţiul cafenelei fiind pus la dispoziţia oricărui ONG sau asociaţie care îşi doreşte să organizeze activităţi culturale şi sociale.

Anul s-a încheiat şi cu un premiu pentru MAdC: „Proiectul cultural al anului”, în cadrul evenimentului „Premiile Anului 2022 în Cultură la Braşov” organizat de Consorţiul Cultural Corona.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe