Newsflash
Cultură

Filmele „R.M.N.” şi „Metronom”, selecţionate în Festivalul de Film de la Göteborg

de Florentina Ionescu - ian. 30 2023
Filmele „R.M.N.” şi „Metronom”, selecţionate în Festivalul de Film de la Göteborg

Peliculele „R.M.N.” de Cristian Mungiu şi „Metronom” de Alexandru Belc au fost selecţionate în Festivalul de Film de la Göteborg.

La cea de-a 46-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, programat între 27 ianuarie şi 5 februarie 2023, au fost selecţionate două filme din România. Este vorba despre „Metronom” de Alexandru Belc şi de „R.M.N.” de Cristian Mungiu. 

Citiți și: Zilele Filmului German revin la București în 2023 

Festivalul de Film de la Goteborg prezintă anual aproximativ 400 de producţii din întreaga lume, iar la proiecţii participă în jur de 160.000 de spectatori. Aproximativ 1.900 de cineaşti, jurnalişti şi delegaţi din industrie sunt prezenţi anual la festival, se arată într-un comunicat de presă preluat de AGERPRES.

ICR Stockholm susţine participarea în festival a regizorului filmului „Metronom”, Alexandru Belc, respectiv a editorului Patricia Chelaru. Echipa filmului a fost invitată în perioada 31 ianuarie - 3 februarie, pentru a participa la discuţii cu publicul şi cu presa suedeză.

Filmul va fi proiectat pe 31 ianuarie, de la 17.30, la cinematograful Capitol, pe 1 februarie, de la 20.15, la cinematograful Gota şi pe 2 februarie, de la ora 12.30, la cinematograful Draken.

Analiză socio-istorică a unei generaţii

„Metronom”, filmul de debut al regizorului Alexandru Belc, este despre povestea de dragoste dintre doi tineri în România comunistă a anului 1972. Ana şi Sorin sunt protagoniştii acestui film, un cuplu tânăr care este nevoit să îşi încheie relaţia atunci când Sorin îi spune Anei că urmează să fugă cu familia în Germania. Ana şi Sorin se întâlnesc, după despărţire, la petrecerea unei colege, Roxana. La petrecere, toţi tinerii ascultă emisiunea „Metronom”, a lui DJ Cornel Chiriac, transmisă la Radio Europa Liberă, post de radio interzis la vremea aceea în România.

Tinerii scriu o scrisoare către Cornel Chiriac, prin care îşi exprimă dorinţa de a părăsi ţara aflată sub regim comunist. Aceştia sunt arestaţi de poliţia care a fost anunţată şi forţaţi să descrie în detaliu participarea la un eveniment văzut ca protest împotriva regimului.

metronom-afis

Filmul este o analiză socio-istorică a unei generaţii nevoită să trăiască într-o societate plină de suspiciuni şi neîncredere reciprocă. Povestea de dragoste pe sfârşite dintre cei doi tineri se împleteşte cu provocările la nivel general ale unor generaţii ale căror drepturi individuale au fost negate de către stat, se arată în comunicat. 

Resorturile profunde ale comportamentului uman

Filmul „R.M.N”, regizat de Cristian Mungiu, va fi proiectat pe 3 februarie, de la 21.15, la cinematograful Biopalatset, pe 4 februarie, de la 17.30, la cinematograful Bio Roy, şi pe 5 februarie, de la 14.45, la cinematograful Draken.

În filmul „R.M.N”, în preajma Crăciunului, Matthias, 30, se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan, preocupat de copilul care creşte fără el, Rudi, de femeia pe care o iubeşte în taină, Csilla, şi de tatăl rămas singur, Otto. Încearcă să se implice mai mult în educaţia băiatului rămas în grija mamei (Ana) şi să-l dezobişnuiască de spaimele nedesluşite ce l-au cuprins. 

RMN film

Când la mica fabrică de care se îngrijeşte Csilla sunt angajaţi câţiva muncitori noi, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă şi pe adulţi, iar frustrările, conflictele şi pulsiunile irump la suprafaţă prin pojghiţa subţire de aparentă înţelegere şi calm. E o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în faţa realităţilor care îl surprind, despre relaţia cu celălalt şi despre felul în care ne raportăm cu toţii astăzi la un viitor neliniştitor.

Mai multe informaţii şi programul vizionărilor găsiți pe https://goteborgfilmfestival.se/.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe