Newsflash
OPINII

Moment important şi delicat pentru sănătatea României

de Consiliul redacţional - oct. 11 2013
Moment important şi delicat pentru sănătatea României
   După nenumărate amânări şi promisiuni ale unor guverne succesive, de culori politice diferite, Ministerul Sănătăţii, prin vocea ministrului Eugen Nicolăescu, a anunţat la 1 octombrie publicarea pachetului de servicii medicale de bază. Conceptul a creat aşteptări mari într-un stat care promite pe hârtie foarte multe sistemului medical, dar plăteşte foarte puţin. În acelaşi timp, într-o ţară cu un procent semnificativ din populaţie aflat sub limita de sărăcie conform standardelor europene, eventualitatea unui pachet de bază limitat a stârnit numeroase temeri. Atât din punct de vedere social, cât şi din punctul de vedere al costurilor politice.
   Cele patru documente publicate de Ministerul Sănătăţii (al căror rezumat îl găsiţi la pagina 3 din acest număr) definesc însă un pachet de bază generos. Dar informaţiile sunt incomplete la acest moment, întrucât lipsesc detalii importante privitoare la conţinutul pachetului pentru programele naţionale de sănătate şi la pachetul de bază pentru serviciile medicale intraspitaliceşti.
   Atât serviciile medicale din pachetul de bază, cât şi cele din pachetul programelor naţionale vor fi oferite gratuit tuturor cetăţenilor, indiferent dacă sunt plătitori de contribuţii la sănătate sau nu. Prin eliminarea distincţiei dintre pachetul minimal şi pachetul de bază s-a eliminat şi distincţia dintre plătitori şi neplătitori. Care va fi efectul asupra asiguraţilor? De ce şi-ar mai plăti cetăţenii contribuţia la sănătate? Este posibil ca această măsură să crească fenomenul nedeclarării veniturilor reale, din moment ce nu mai contează dacă eşti sau nu asigurat.
   Serviciile medicale oferite românilor în prezent nu vor fi reduse, dar o bună parte dintre pacienţi vor fi redirecţionaţi, conform proiectului, din zona spitalicească înspre ambulatoriu. De aceea, remarcăm că Ministerul Sănătăţii nu aplică o reformă de profunzime, ci mai degrabă propune o nouă strategie administrativă cu efecte asupra circuitului pacienţilor în sistemul medical.
   Dar Ministerul Sănătăţii nu are suficiente instrumente la îndemână prin care să oblige pacientul să intre în fluxul descris în documentul publicat. Acest lucru se întrevede chiar din formulările temperate existente în proiect, de exemplu: „unităţile sanitare cu paturi vor trebui să reducă gradual internările în spitalizare continuă“. Formularea lasă loc unui relativism de care se poate uşor profita. Fără intrarea în funcţiune a dosarului electronic al pacientului nu va putea fi urmărită la nivelul actului medical respectarea de medici a standardelor prescrise chiar prin pachetul de bază.
   Întrebarea esenţială, dar deocamdată fără un răspuns convingător, este unde va găsi statul român fondurile necesare pentru a-şi acoperi în practică promisiunile de pe hârtie? În logica noului pachet de bază, mutarea fluxului de pacienţi din spitale în zona ambulatorie va duce la scăderea costurilor şi va crea spaţiu fiscal pentru acoperirea tuturor serviciilor pe care statul se angajează să le ofere cetăţenilor. Realitatea din teren ne spune însă că policlinicile româneşti nu sunt pregătite în prezent, nici ca resursă umană, nici ca dotare, să preia brusc o sarcină atât de importantă. Din această perspectivă, pachetul de bază propus de Ministerul Sănătăţii s-ar potrivi mai degrabă unei Românii din viitor, acolo unde reforma profundă a sănătăţii îşi manifestă deja efectele.
   Deşi numit pachet de bază, prin generozitatea sa, oferta Ministerului Sănătăţii depăşeşte resursele reale aflate la dispoziţia sistemului sanitar. Şi îşi contrazice însăşi menirea conţinută în titulatură. Ceva acordat gratuit, tuturor fără deosebire, nu poate fi prin definiţie de bază. Titulatura pachet universal ar fi fost mult mai aproape de adevăr. Este motivul pentru care intuim că Ministerul Sănătăţii încearcă să orienteze sistemul medical românesc către un model de tip Beveridge, pe stil britanic. Nu înţelegem însă cum o ţară care are cea mai mică finanţare per capita pentru sănătate din Uniunea Europeană îşi va putea permite să ofere fiecăruia servicii medicale după necesităţi.
   „Viaţa medicală“ salută iniţiativa şi curajul autorităţilor de a face primul pas concret într-o dezbatere de care sănătatea din România are mare nevoie. Faptul că însuşi ministrul Sănătăţii a admis că acest proiect este „perfectibil“ reprezintă cel mai bun semn al deschiderii la dialog. Un dialog care trebuie să înceapă cu întrebarea: unde şi cine sunt nemţii care să asigure funcţionarea precisă a mecanismului propus?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe