Newsflash
Cultură

Moştenirea lui Brâncoveanu

de Paula ROMANESCU - oct. 17 2014
Moştenirea lui Brâncoveanu
   Să preschimbi o dramă în izbândă, să dai, prin ceea ce eşti, măsura cea mai curată suferinţei dintr-o repetabilă crucificare – iată portretul martirului Constantin, Domnul luminat din stirpea brâncovenilor, de la a cărui mutare în nemoarte s-au împlinit la 15 august 2014 trei veacuri.
   Contemporan cu Regele Soare al unei Franţe în care strălucea geniul unor Corneille, Racine, Molière, La Fontaine, Boileau sau Hardouin Mansart, căruia Palatul Versailles îi datorează amprenta arhitectonică inconfundabilă, Constantin Brâncoveanu, „boier vechi şi domn creştin“, a marcat veacul al XVI-lea, în scurtul răgaz al domniei sale, cu o lumină care dăinuie încă în limba română şi în artele româneşti. Lumina s-a preschimbat în carte şi, mai cu seamă, în arhitectura laică şi religioasă care a statornicit pe pământul nostru stilul brâncovenesc prin acele adevărate monumente arhitectonice, capodopere ale artei medievale româneşti.
   I-a fost dat Bucureştiului şi „mahalalelor“ sale să aibă cea mai mare densitate de astfel de bijuterii: bisericile Sf. Gheorghe Nou (în care domnul martir îşi află veşnica odihnă), Colţea (ridicată în 1702, unde odihneşte întru veşnicie ruda cea mai dragă a domnitorului, spătarul Mihai Cantacuzino, sfătuitorul lui în toate cele ale ţării, care mai apoi a uneltit pe lângă Poartă împotriva sa, în numele iubirii de arginţi şi de preamărire). Alte lăcaşuri ortodoxe brâncoveneşti sunt biserica Kretzulescu (1722), locul de odihnă al ginerelui lui Constantin Brâncoveanu, marele logofăt Iordache Kretzulescu, biserica Stavropoleos(prima decadă a veacului al XVIII-lea), Antim (1715), Fundenii Doamnei (1699), unde s-a retras sub lespezi un alt cantacuzin, Mihai, umbra zidurilor mânăstirii Văcăreşti (1716), martirizată de un alt fel de trădare în anii comunismului demolator de credinţă şi de pietate, locul veciei întru odihnă al lui Nicolae Mavrocordat, dar şi umbra zidurilor Spitalului Brâncovenesc.
Palatul Mogoşoaia   Mai adăugăm la salba de lăcaşuri de închinare, toate purtând amprenta stilului brâncovenesc, şi Palatul Mogoşoaia (1702), în care va fi strălucit prin anii interbelici frumoasa şi talentata prinţesă Martha Bibescu (formând, alături de Elena Văcărescu şi de Anna de Noailles Brâncoveanu, trioul feminin românesc de cea mai aleasă nobleţe intelectuală a Parisului), Potlogi (1698), palat care depăşea prin proporţii şi frumuseţe toate celelalte palate înălţate de domnitor, şi mânăstirea Comana.
   Edificii brâncoveneşti au mai fost ridicate în mai toată Ţara Românească şi în Transilvania, ca, de exemplu, complexul de la Brâncoveni. În Oltenia subcarpatică – la Cozia, Tg. Jiu, Baia de Aramă –, sunt peste 20 de edificii brâncoveneşti.
   La Târgovişte, unde domnitorul îşi avea reşedinţa privilegiată, se află palatul Saftei Brâncoveanu, fiica voievodului, unde în prezent este găzduit Muzeul tiparului şi al cărţii vechi româneşti. La Doiceşti se găsesc ruinele palatului înconjurat de ziduri de cetate, unde ar fi urmat să locuiască Mateiaş, fiul cel mic al domnitorului, cel ultim decapitat înBiserica Mânăstirii Comanafatidica zi de 15 august 1714 la Stambul, cel care, cerând îndurare de la Sultan, a fost încurajat de mult încercatul său părinte să aleagă moartea în locul lepădării de credinţă.
   De-ar fi doar acestea realizările domniei de 26 de ani a Brâncoveanului Domn, ar fi prea îndeajuns spre a-i fi păstrat numele întru neuitare. Dar este ceva cu mult mai presus: credinţa în puterea de neclintit a Celui Creator al tuturor văzutelor şi nevăzutelor. Aşa încât, să repetăm şi noi cuvintele acelui poet-preot englez John Donne (1572–1631): „Fii mai puţin trufaşă, moarte! Se cuvine să admiţi că în zadar se crede c-ai fi de neînvins, puternică, temută tuturor… Nu, nu toţi cei ce-ţi trec pragul şi mor!“. Constantin Brâncoveanu este răspunsul viu al acestui crez.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe