Newsflash
Internaționale

Misterioasa afecţiune Kawasaki-like, posibil asociată COVID-19

de Dr. Alina SIMACHE - mai 22 2020
Misterioasa afecţiune  Kawasaki-like, posibil asociată COVID-19

Numărul cazurilor de sindrom inflamator Kawasaki-like, rar întâlnit la copii, a crescut considerabil în regiunile sever afectate de noul coronavirus, în special în Franţa și Italia.

Misterioasa afecţiune  Kawasaki-like, posibil asociată COVID-19Manifestările sunt similare cazurilor raportate în SUA, Marea Britanie și Spania. Creșterea alarmantă a numărului de cazuri a fost raportată în Lancet.

Afecţiunea severă, denumită „Sindrom inflamator multisistemic potenţial asociat COVID-19”, asociază simptome similare șocului toxic și bolii Kawasaki, tabloul clinic incluzând febra, erupţiile cutanate, în cazurile grave fiind implicat și cordul.

Prin urmare, SARS-CoV-2 ar putea avea consecinţe mult mai severe în rândul copiilor, în comparaţie cu estimărileiniţiale, în care vârstnicii și persoanele cu multiple comorbidităţi au fost incluse în categoriile cu risc crescut.

Aproximativ 85 de cazuri de copii cu sindrom inflamator au fost investigate în ultimele săptămâni în New York și trei dintre aceștia, pozitivi pentru COVID-19, au decedat.

Spitalele din Italia s-au confruntat cu o situaţie similară. În Bergamo, în Spitalul Papa Giovanni XXIII, în perioada 18 februarie - 20 aprilie au fost internaţi zece copii cu sindrom inflamator, opt dintre aceștia fiind pozitivi pentru COVID-19.

În ultimii cinci ani, în regiunea respectivă au fost raportate numai 19 cazuri de copii cu boala Kawasaki, însă, prin comparaţie, sindromul inflamator din timpul pandemiei pare să afecteze copii mai mari, cu evoluţie nefastă.

Astfel, conform raportului publicat în Lancet, 60% dintre copii au asociat complicaţii cardiace și 50% dintre aceștia prezentau semne de șoc toxic.

Creșterea numărului de cazuri, așteptată în toate ţările afectate de SARS-CoV-2

„În ultima lună, am observat o creștere de 30 de ori a incidenţei afecţiunii similare bolii Kawasaki (Kawasaki-like) (...) SARS-CoV-2 a fost asociat cu o formă severă a bolii Kawasaki”, au precizat autorii studiului.

Mai mult, aceștia au menţionat că se așteaptă la o creștere similară a numărului de cazuri de boală Kawasaki-like în toate ţările afectate de noul coronavirus.

Investigaţiile sunt în curs de desfășurare, legătura dintre sindromul inflamator misterios și noul coronavirus fiind încă incomplet înţeleasă. „La copii, simptomele sunt diferite de cele de la adulţii cu COVID-19, la care afectarea principală este respiratorie (...)

Copiii cu sindrom inflamator rar, asociază frecvent dureri abdominale severe și vărsături, progresând către șoc”, a declarat pentru Reuters dr. George Ofori-Amanfo, șeful secţiei de Îngrijiri critice pediatrice de la Mount Sinai Kravis Children’s Hospital, New York.

În plus, dr. Ofori-Amanfo a precizat că niciunul dintre copiii pe care i-a văzut recent cu acest sindrom nu avea comorbidităţi, dar toţi aveau
anticorpi împotriva noului coronavirus.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe